האם יש בעיה עם אכילת פטריות נאות – פטריות מהבר-מהטבע ומהסופר?
—————————-
דופן התא של הפטריה עשוי חומר הנקרא כיטין. למי שלא מכיר, זה בדיוק החומר שממנו עשוי השלד החיצוני של הג'וקים, והוא מאוד קשה לעיכול. כדי להבין יותר טוב את נושא העיכול של הפטריה ולמה כדאי לבשל אותה לפני הצריכה, אני אצטט את https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4982645/ שאומר:
"יש לבשל את רוב הפטריות. הסיבה לכך היא מכיוון שהם מכילים כמות עצומה של סיבים שלרוב אינם ניתנים לעיכול על ידינו, כולל כיטין, שהוא אמינו-פולימר, והמון הטרופוליסכרידים, הקשורים לכיטין וגם לפולימרים אחרים בדופן התא. חימום זה, אידוי או בישול קל מפרק חלק מאותם סיבים לא מסיסים ומאפשר ספיגה טובה יותר לערכים התזונתיים התזונתיים – המינרלים והוויטמינים – יחד עם גלוקאני בטא, החיוניים לפעילות החיסונית של הפטריות. מאמר אחד שפורסם לאחרונה – וזה באמת מחקר מעניין למדי על ידי קבוצה שעשתה מחקר ex vivo שבו האכילו אנשים בפטריות, שאבו דם ואז אתגרו את הדם שיש בו לויקוציטים ותאי חיסון אחרים בעזרת וירוס או חיידקים. הם גילו שכאשר הפטריות התבשלו ולא רק יובשו או נאכלו גולמיות, למערכת החיסון הייתה פעילות רבה יותר נגד פתוגנים. מהספרות ברור שחשוב מאוד לבשל פטריות לצורך הפעילות החיסונית ביותר, וגם להוציא מהם יותר חומרים מזינים. "למי שרוצה להעמיק עוד על אכילת כיטין נא, מוזמן להתחיל בקישור ששמתי ולחקור מאמרים קשורים. שימו לב, בעולם המחקרים לא יהיה מחקר אחד שאומר לא לאכול פטריות חיות. אלא מאמר אחד על השפעת כיטין על מערכת העיכול, ועוד מאמר על השפעת כיטין על עכברים ועוד כמה מאמרים מאוד ממוקדים. התמונה הכוללת המצטברת בקריאה במאמרים האלה צוירה בקישור ששמתי כאן למעלה.
כשאנחנו אוכלים פטריה מהטבע, אנחנו לא באמת יודעים בדיוק על מה היא גדלה, והאם יש בה עוד עובשים או חומרים אחרים שאנחנו לא מודעים להם. יתכן שיש עובש כלשהו שתקף את הפטריה ואנחנו עדיין לא רואים את הקורים שלו. לכן, מבחינה בטיחותית, עדיף לבשל את הפטריה.
ספציפית לגבי פקועות (שבסופר קוראים להן שמפיניון או שיטאקה): יש בהן חומר שנקרא אגריטין Agaritine שהוא חומר שיש מחקרים שמצאו בו תכונות קרצינוגניות (מסרטנות).
הראיות לגבי האיכות המסרטנת של אגריטין מגיעות בעיקר מניסויים בעכברים.
למה?
כי זה לא הגיוני לעשות מחקר על אנשים בו נותנים להם לאכול פטריות חיות לאכול ובודקים התפתחות תאים סרטניים.
כי זו דרך ממש ממש טיפשית לסכן אנשים. ואני לא מכירה שום ועדת אתיקה שתאשר דבר כזה. נכון?
אז עושים ניסויים בעכברים.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2011129/
https://europepmc.org/article/med/2132000
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278691598000763
https://academic.oup.com/carcin/article/18/8/1603/2365317גם על הניסויים האלה יש חילוקי דיעות.
יש גם מחקרים שאומרים שאין בעיה עם אגריטין. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464610000241העניין הוא שכל אחד בוחר את הסיכונים שלו.
האם שמפיניון לא מבושל הוא כל כך טעים ומיוחד ששווה לי לאכול אותו חי ולהסתכן באכילת חומר מסרטן?
התשובה שלי עבורי היא לא.
אם התשובה שלכם אחרת – תעשו מה שאתם רוצים.
רוצים להצטרף אלינו, להכיר את צמחי הבר למאכל ולמרפא שגדלים עכשיו?
למי שרוצה לצאת להרפתקאה טעימה ובריאה בטבע או ליד הבית.
בקורס מכירים:
- צמחי בר למאכל
- צמחי מרפא לשימוש מיידי בטבע.
- מיצויים ורקיחות מצמחי מרפא לשימוש ביתי.
- פטריות בר למאכל
סיורי ליקוט מעמיקים למבוגרים בלבד
סיורים להיכרות מעמיקה עם הטבע.
הסיור כולל:
- סיור ליקוט מעמיק שחושף את הסיפורים שמאחורי הצמחים שאנחנו אוכלים ומשתמשים למרפא. נכיר לעומק את צמחי הבר למאכל ולמרפא.
- סדנת בישול בה נלמד איך לשלב את הצמחים במטבח הביתי.
- ארוחת צהריים עשירה ומפנקת של 10 מנות
קורס ליקוט מקצועי - להכיר את הטבע לעומק
הטבע נותן לנו הרבה יותר ממה שאנחנו יודעים.
אנחנו משתמשים רק באחוזים מועטים ממה שיש בו.
בקורס הזה לומדים מה הטבע עוד צופן בחובו שאנחנו לא מכירים.
הקורס כולל 13 מפגשים, ארוחות צהריים עם השף שלנו, ספר לימוד מלא של 450 עמודים, קורס דיגיטלי, וקבוצה בפייסבוק בה מקבלים עוד המון ידע נוסף.