דילוג לתוכן

כובע הנזיר

Tropaeolum majus

כובע הנזיר הוא צמח משתרע ונפוץ שלרוב נמצא בגינות. הפריחה היפייפיה שלו נראית מרחוק ומקלה מאוד על הזיהוי שלו.
בגלל שהוא צמח יחסית עמיד, ניתן למצוא אותו היום פולש גם מחוץ לגינון לואדיות ומקומות טבעיים הקרובים לגינות.

יש לו טעם חריף קלות ומאוד טעים ואיכויות מרפא מעולות ולכן אני ממליצה ללקט שפע ממנו.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

כובע הנזיר הוא לא צמח מקומי. הוא נמצא בגינות, ובזכות ההתפשטות היעילה שלו, התחיל לפלוש גם לבתי גידול טבעיים ליד גינות.

איך מזהים?

כובע הנזיר הוא צמח נמוך ומשתרע שמכסה את האדמה ביעילות.
העלים שלו עגולים, בהירים, והפטוטרת (הגבעול שמחבר את העלה) מתחברת לתחתית העלה, ולא לצד שלו כמו בצמחים אחרים.
הפרחים בגוונים שבין כתום צהוב – לכתום כמעט אדום. והצורה שלהם כמו כובע של נזיר.
לאורך הפרח יש פסים אדומים.
הפירות עגולים מחולקים ל3 חלקים. בכל חלק כמה זרעים.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

כל חלקי הצמח חרפרפים וטעימים מאוד.
אפשר לאכול את העלים טריים או מבושלים (עדיף טריים כמובן).
הפרחים אכילים (עדיף טריים).
הפירות העגולים אכילים טריים, או מבושלים, והכי טעים כבושים(יש מתכון בחלק של המתכונים).

מה יש בצמח?

העלים עשירים מאוד בויטמינים, בעיקר ויטמין סי, במינרלים וסיבים תזונתיים.

הידעתם?

כובע הנזיר נקרא כך בגלל שכובעים של הנזירים היו נראים כמו הפרח (רק הפוכים).

תמונות וסרטונים:

מראה העלים לפני הפריחה:

הפרחים בגוונים שונים:

הדרכה על כובע הנזיר ואיכויות המרפא שלו:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

מתכונים עם כובע הנזיר:

סלט ירוק מוקרם