עוד קבוצה בסיכון היא אנשים שעברו ניתוחי מעקף קיבה או ניתוחים אחרים המשנים את תפקוד המעיים.
5. צריכת אנטיביוטיקה פוגעת משמעותית ביכולת של הגוף לפנות את החומצה האוקסלית.
יש אנשים שדיאטות עתירות אוקסלט מעלות את הסיכון לאבנים בכליות ובעיות בריאותיות אחרות בגלל רגישות בכליות, או בעיה במערכת העיכול בגללה האוקסלטים לא מפונים אלא מצטברים.
6. מה נגיד למי שחושב שחומצה אוקסלית מונעת ספיגת סידן בגוף?
חומצה אוקסלית נקשרת למינרלים כמו סידן ולכן היא מקטינה ספיגת סידן בגוף.
אבל… זה לא שאם יש חומצה אוקסלית הסידן לא נספג!
והעלים הירוקים (כולל חמציץ ותרד) מכילים כמויות גדולות של סידן.
אז גם אם לא כולו נספג, עדיין המון סידן נספג.
7. מה נגיד למי שחושב שאכילת עלים עם חומצה אוקסלית יוצרים אבנים בכליות?
בדרך כלל, סידן וכמויות קטנות של אוקסלט קיימים בדרכי השתן בו זמנית (גם מהתזונה וגם כי הגוף מייצר אותם), אך הם נותרים מומסים ולא גורמים לבעיות.
אבל לפעמים הם נקשרים ויוצרים גבישים.
אצל אנשים עם נטיה גנטית, וכמויות אוקסלט גבוהות, עם שתיה מועטה, גובר הסיכון לאבנים בכליות. (שימו לב כמה שתיה מועטה משחקת פה תפקיד חשוב).
רוב האוקסלט שנמצא בשתן מיוצר על ידי הגוף, ולא נספג מהמזון.
לכן גם דיאטה קפדנית שנמנעת מחומצה אוקסלית לא תמיד עוזרת.
8. חומצה אוקסלית רגישה לחום.
לכן אם תחלטו את החמציץ או התרד במים רותחים, כמות החומצה האוקסלית תצנח משמעותית.
9. כמו בכל תחום – שם המשחק פה הוא כמויות
גם מים זה מאוד בריא. אם שותים 2-4 ליטרים של מים ביום נשארים בריאים. אבל אם תשתו 10 ליטר מים ביום תגיעו למיון עם הרעלת מים.
אותו הדבר עם עלים (כולל חמציץ) – הם מאוד בריאים לנו במידה. לדוגמא בחמציצים לא נאכל יותר מכוס חמציצים קצוצים ביום למשך יותר משבועיים ברצף. לרובנו, זו לא כמות הגיונית. אז אין בכלל ממה לחשוש.
לסיכום:
אנשים עם נטיה ליצור אבנים בכליות צריכים להתייעץ עם הרופא לפני צריכת עלים ירוקים בכלל וחמציצים בפרט.
אנשים בריאים המנסים להישאר בריאים אינם צריכים להימנע ממזונות דחוסים תזונתית רק משום שהם עשירים באוקסלטים. זה לא חומר שאמור להדאיג את רוב האנשים.
חשוב מאוד להרבות בשתיה כדי לשמור על בריאות הכליות.
המרכז המקצועי לליקוט – מלקטים עם הברקוביצ'ים
ביבליוגרפיה:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2399005/pdf/postmedj00075-0004.pdf
2. Noonan SC, Savage GP. Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pac J Clin Nutr. 1999 Mar;8(1):64-74. PMID: 24393738.
3.
Traxer O, Huet B, Poindexter J, Pak CY, Pearle MS. Effect of ascorbic acid consumption on urinary stone risk factors. J Urol. 2003 Aug;170(2 Pt 1):397-401. doi: 10.1097/01.ju.0000076001.21606.53. PMID: 12853784.
4. Heaney RP, Weaver CM. Oxalate: effect on calcium absorbability. Am J Clin Nutr. 1989 Oct;50(4):830-2. doi: 10.1093/ajcn/50.4.830. PMID: 2801588.
5. Kelsay JL, Prather ES. Mineral balances of human subjects consuming spinach in a low-fiber diet and in a diet containing fruits and vegetables. Am J Clin Nutr. 1983 Jul;38(1):12-9. doi: 10.1093/ajcn/38.1.12. PMID: 6305185.
6. Worcester, Elaine M, and Fredric L Coe. “Clinical practice. Calcium kidney stones.” The New England journal of medicine vol. 363,10 (2010): 954-63. doi:10.1056/NEJMcp1001011
7. Gul, Zeynep, and Manoj Monga. “Medical and dietary therapy for kidney stone prevention.” Korean journal of urology vol. 55,12 (2014): 775-9. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
8. Holmes RP, Goodman HO, Assimos DG. Contribution of dietary oxalate to urinary oxalate excretion. Kidney Int. 2001 Jan;59(1):270-6. doi: 10.1046/j.1523-1755.2001.00488.x. PMID: 11135080.
9. Viana ML, Pontes RM, Garcia WE, Fávero ME, Prete DC, Matsuo T. Doença de Crohn e cálculo renal: muito mais que coincidência? [Crohn's disease and kidney stones: much more than coincidence?]. Arq Gastroenterol. 2007 Jul-Sep;44(3):210-4. Portuguese. doi: 10.1590/s0004-28032007000300006. PMID: 18060273.
10. Cirillo M, Iudici M, Marcarelli F, Laudato M, Zincone F. La nefrolitiasi nelle malattie intestinali [Nephrolithiasis in patients with intestinal diseases]. G Ital Nefrol. 2008 Jan-Feb;25(1):42-8. Italian. PMID: 18264917.
11. Mittal RD, Kumar R, Bid HK, Mittal B. Effect of antibiotics on Oxalobacter formigenes colonization of human gastrointestinal tract. J Endourol. 2005 Jan-Feb;19(1):102-6. doi: 10.1089/end.2005.19.102. PMID: 15735393.
12. Kaufman, David W et al. “Oxalobacter formigenes may reduce the risk of calcium oxalate kidney stones.” Journal of the American Society of Nephrology : JASN vol. 19,6 (2008): 1197-203. doi:10.1681/ASN.2007101058
13. Baggish MS, Sze EH, Johnson R. Urinary oxalate excretion and its role in vulvar pain syndrome. Am J Obstet Gynecol. 1997 Sep;177(3):507-11. doi: 10.1016/s0002-9378(97)70137-6. PMID: 9322615.
14. Holmes RP, Goodman HO, Assimos DG. Contribution of dietary oxalate to urinary oxalate excretion. Kidney Int. 2001 Jan;59(1):270-6. doi: 10.1046/j.1523-1755.2001.00488.x. PMID: 11135080.