שיבולת שועל [מינים שונים]

Avena

שיבולת שועל היא אחד מהצמחים הטעימים והשימושיים שניתן ללקט ליד הבית ובטבע. שווה להכיר אותה גם בגלל איכויות המאכל שלה, וגם בגלל איכויות המרפא.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את המינים השונים של שיבולת השועל אפשר למצוא מהחרמון ועד אילת, בכל בתי הגידול, בצדי דרכים וגם בחורש.
שיבולת שועל נפוצה ותרבותית שכיחות מהגליל עד צפון הנגב; שיבולת שועל ערבתית שכיחה מצפון הנגב עד אילת; שיבולת שועל מתפרקת שכיחה בבתה ובשדות בור, מהגליל עד צפון הנגב.

איך מזהים?

שיבולת שועל היא עשב דגני, המגיע לגובה מטר.
בתחילת החורף היא נראית כעשב (הכי קל לדמיין דשא) לכל דבר.
לקראת האביב עולה גבעול התפרחת.
על הגבעול תלויות שיבוליות שעירות הפונות כלפי מטה. כל שיבולית מחולקת לשניים. כל חלק עטוף בגלומה ומציץ ממנו מלען ארוך המתחיל ירוק והופך שחור.
שיבולת השועל המתפרקת מתפרקת בהבשלה ליחידות הפצה נפרדות.
שיבולת השועל התרבותית אינה מתפרקת מציר השיבולית לאחר ההבשלה וזרעיה גדולים יותר משל שיבולת השועל המתפרקת – 2–4 זרעים בכל שיבולית.

למה לשים לב?

חשוב לא להתבלבל עם ברומית שגם השיבולים שלה דומות לשיבולת שועל אבל הן זקופות ופונות כלפי מעלה (השיבולים של שיבולת שועל כפופות כלפי האדמה).

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

הזרעים הירוקים טובים כנשנוש שדה. חשוב לקלף אותם לפני האכילה.
כשהזרעים מתייבשים אפשר לקלף ולבשל אותם, לטחון אותם לקמח או להנביט. אפשר גם למעוך את הזרעים ולקלות – כך עושים קוואקר.

השימוש המרכזי שלי בשיבולת שועל הוא בצמח כולו בחליטה ממושכת (מתכון למנויי פרימיום).
ניתן לסחוט את העשב בשלב בו הוא ירוק למיץ (כמו מיץ עשב חיטה).
אפשר להכין דייסה מזרעים של שיבולת שועל שמשתלבות מעולה עם פירות וגם עם פירות כמו חרובים.

מה יש בצמח?

שיבולת השועל שימשה לרפואה עוד לפני ששימשה למאכל.
הזרעים עשירים בוויטמין B, זרחן וסידן, ותכולת הברזל, האבץ והמנגן בה היא הגבוהה ביותר מבין הדגניים.
נחשבת לצמח מרפא בטוח, ללא תופעות לוואי או תגובות בין תרופתיות, ולכן נפוצה ברפואת הצמחים.

שיבולת שועל מכילה כמויות גדולות של בטא גלוקן, שהוא סוג של סיבים מסיסים.
הוא מתמוסס חלקית במים ויוצר תמיסה סמיכה ודומה לג'ל במעי.
היתרונות הבריאותיים של בטא גלוקן כוללים: הפחתת רמות LDL וסך הכולסטרול , תגובה טובה יותר לסוכר בדם,
תחושת מלאות מוגברת, גידול בכמות החיידקים הטובים במערכת העיכול.

הידעתם?

לשיבולת השועל יש טכנולוגיה מתקדמת – המלען של שיבולת השועל סופח לחות, לפיכך ברגע שהזרע היבש נרטב הוא קודח את דרכו לאדמה. נסו להרטיב אותו ותראו מה קורה.

סרטונים:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן