רוזמרין רפואי

Rosmarinus officinalis

רוזמרין רפואי הוא צמח (בן שיח – שיח נמוך) גינון נפוץ. הוא אמנם ים-תיכוני בתפוצתו, אבל לא ניתן למצוא אותו בטבע, אלא רק בגינות (ציבוריות ופרטיות).
הוא צמח תבלין מעולה עם סגולות רפואיות רבות ושווה מאוד להכיר אותו.

שימו לב – רוזמרין הוא צמח מרעה דבורים מעולה כי הוא פורח רוב השנה ומספק לדבורים צוף לאורך כל השנה.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את הרוזמרין אפשר ללקט בגינון הציבורי והפרטי.
הוא לא גדל בטבע בחופשיות, אבל לפעמים ניתן למצוא אותו בשטחים טבעיים אליהם פלש מהגינון.
בגלל שהוא לא דורש השקיה או טיפול מיוחד, הוא נפוץ מאוד.

איך מזהים?

הרוזמרין בן-שיח (שזה אומר שהוא יותר נמוך משיח ובניגוד לצמחים חד שנתיים, לרוזמרין יש גבעול מעוצה).
הוא ירוק עד, והגבעולים שלו בעלי עלים ישרים בצורת סרגל עם קצה מחודד, מגיעים לגובה 30-150 ס"מ.
העלים והגבעולים בעלי ארומה אופיינית.
צידם העליון של העלים הוא ירוק כהה, והצע התחתון לבן עם מרקם לבדי. שולי העלה מתגלגלים כלפי מטה (ראו בתמונות).

פריחת הרוזמרין היא פריחה שפתנית בצבע תכלת עד סגול (תלוי בזן),

למה לשים לב?

הרוזמרין לא לשימוש לנשים בהריון ולאנשים הסובלים מבעיות בלחץ הדם או בלב, לא לשימוש בזמן כימותרפיה.
בשל ההשפעה הממריצה שלו – לא מומלץ לילדים – התייעצו עם איש מקצוע לפני שאתם נותנים אותו לילד.
לפני השימוש ברוזמרין, בדקו שאינכם רגישים או אלרגים לרוזמרין.
אל תצרכו רוזמרין יחד עם תוספי ברזל או בזמן הארוחה כי הוא מגביל ספיגת ברזל.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

בליקוט רוזמרין חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית, ושאינכם רגישים או אלרגים לצמח.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

ברוזמרין עושים שימוש כפול:
1. כדי לתת טעמים לתבשילים – הצרפתים מוסיפים אותו כחלק מצרור עשבי התיבול המוסיפים למרק ולתבשילים (bouquet garni ), אפשר להוסיף אותו לתפוחי אדמה בתנור ואפילו להכין שיפודי ירקות המושחלים על הגבעולים שלו.
הוא נותן ארומה מעניינת וטעם מיוחד וכמובן מוסיף גם את איכויות המרפא שלו.
2. בשימושי מרפא עושים שימוש בחליטות ומיצויים שלו בשלל אופנים – חליטות במים, מיצויים באלכוהול וגם שמני תשרית.

ואני הכי אוהבת לשלב בין השניים – כי הוא בכל מקרה נותן את איכויות המרפא שלו.

איך מכינים חליטה רפואית מרוזמרין (כדי להנות מכל היתרונות הרפואיים שפירטתי בהמשך)?
לוקחים ענף רוזמרין נקי, שמים בכוס ומכסים במים רותחים. את הכוס מכסים בצלחת כדי שהאדים לא יצליחו לברוח.
מחכים לפחות 15 דקות, ושותים.
התחילו בכמות קטנה ואז תגבירו.

אפשר גם להכין שמן תשרית מרוזמרין – ראו בהכנת משחה מטיון דביק כדי להכיר את הטכניקה. השמן משמש להרפיית שרירים תפוסים ולהקלה על כאב ודלקת, לצמיחת שיער, ולמריחה על הבטן במצבי כאבי בטן.

מה יש בצמח?

רוזמרין הוא מקור טוב של ויטמין B6, מגנזיום, אשלגן ונחושת, ומקור טוב מאוד לסיבים תזונתיים, ויטמין A, ויטמין C, חומצה פולית, סידן, ברזל ומנגן.

ברפואת הצמחים הוא נחשב לצמח מחזק ומחטא. וכמו בני משפחתו השפתניים – משמש לטיפול בבעיות במערכות הנשימה והעיכול.
בשמן האתרי המופק מרוזמרין עושים שימוש רב בקוסמטיקה.

בהרבליזם המודרני – הרוזמרין נחשב לצמח פופולארי בשימוש, בין היתר לחיזוק כללי ולהגברה של זרימת דם, חיטוי של מערכות העיכול והנשימה ועוד. מחקרים אחרונים מראים פעילות נוגדת חמצון ופעילות אנטי מיקרוביאלית משמעותית של הצמח, בנוסף לפעילות אנטי סרטנית.

הידעתם?

מכיוון שרוזמרין פורח רוב השנה, הוא צמח אטרקטיבי לדבורים. אם ברצונכם למשוך דבורים לגינה, כדאי לשלב בה רוזמרין.
הוא יכול לשמש כתחליף מושלם לקפה של הבוקר כי הוא מעורר ויועיל לאנשים עם נטייה לעייפות כי הוא יעזור להם להתעורר ולהמריץ את הגוף.

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן