קיפודן מצוי

Echinops adenocaulos

הקיפודן הוא אחד הצמחים היפים ביותר שניתן ללקט דווקא בעונה שהמבחר מצטמצם בה. בזמן שכל הצמחים סביבו מצהיבים, הוא פורח בסגול יפיפה ומקשט את שולי הדרכים.
(תודה רבה לשרה גולד על התמונה הפותחת)

איפה מלקטים?

קיפודן נפוץ בשולי דרכים, בבתות (בית גידול ששולטים בו צמחים מעוצים נמוכים) וקרחות חורש ויער.
הוא מסתדר היטב גם בבתי גידול טבעיים וגם בבתי גידול מופָרים: בצידי דרכים, בשדות ובחורבות.
התפוצה היא מהחרמון ועד ספר המדבר.

איך מזהים?

קיפודן הוא עשב רב־שנתי יפיפה המגיע לגובה 1.5 מטר. בתחילת העונה מוציא הקיפודן שושנת עלים כהים יחסית. העלים גזורים לאונות צרות, קוצניות.
צידו התחתון של העלה לביד ומלבין, צידו העליון קירח וירוק כהה.
בדרך כלל נראה צמוד לשושנת העלים את גבעול התפרחת היבש של השנה שעברה.
בהמשך העונה עולה גבעול התפרחת (מגיע לגובה 1–1.5 מטר) ולקראת הקיץ מופיע הפרח הכדורי הסגול. בהתחלה הוא נראה ממש כמו קיפוד: קוצים סגולים שיוצאים לכל כיוון, ורק אחר כך הפרחים הלשוניים היפיפיים יוצאים מכל חוד.

למה לשים לב?

לא מומלץ לאנשים הרגישים לצמחים ממשפחת המורכבים.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את העלים טריים או מבושלים אחרי שגוזרים מהם את הקוצים.
את הפרחים הסגולים אפשר לשלוף החוצה ולאכול טריים (תרגיל מושלם למוטוריקה עדינה).
הקרקפת שבבסיס כל הפרחים אכילה אחרי קילוף כל הקוצים.
אפשר לאכול את הגבעולים מקולפים טריים או מבושלים ואת השורשים מבושלים.

מה יש בצמח?

ברפואה האיורוודית נחשב הקיפודן לצמח מרפא בעל השפעות נרחבות: לטיפול בחוסר תפקוד מיני, לטיפול בפטריות, לשיכוך כאבים. הוא צמח משַתן, מגן על הכבד, נוגד חמצון, אנטי־דלקתי, טוב לריפוי פצעים ולהורדת חום.
הקיפודן שימש באופן מסורתי לטיפול בתהליכי דלקת, בכאבים ובמחלות בדרכי הנשימה. השתמשו בו גם כאפרודיזיאק, כדי לסייע בהוצאת השליה ולהמסת אבנים בכליות.
במחקרים נמצאו בו יותר מ־151 מטבוליטים משניים מסוגים שונים.
הרפואה המודרנית הביעה בו עניין רב מכיוון שיש בו חומר הדומה לסטריכנין strychnine, שיש לו השפעה ממריצה, מעוררת ומשפרת את טונוס השרירים. לכן משתמשים במיצויים שלו במצבי חולשה, עייפות, טרשת עורקים, בעיות לב, ולהורדת לחץ דם.

הידעתם?

קיפודן קיבל את השם הזה כי הוא הכי מזכיר קיפוד שמתכדרר אחרי שזיהה סכנה.

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן