מרור הגינות

Sonchus oleraceus

המרור המקורי גדל לכם ליד הבית ואפילו לא ידעתם.
בתחילת החורף טעמו של מרור הגינות הוא כשל חסה טעימה, אך בהמשך העונה הוא מר יותר ונעשה אפילו בלתי אכיל.
לא מומלץ לנשים בהריון.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

גדל בקרקע מעובדת, בבתי גידול מופרים ומעובדים, בשדות, במעזבות, ליד האדם, אך גם בבתי גידול טבעיים של צומח עשבוני.
נפוץ מאוד מצפון הגולן עד דרום הנגב.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי קירח, בגוון ירוק מכחיל.
בתחילת החורף העלים התחתונים ערוכים בשושנת עלים כינוריים, גזורים לאונות לא-שוות. האונה הקיצונית משולשת או דמוית ביצה. שפת העלה מפורצת.
עלי הגבעול קטנים יותר ומשוננים פחות, עם אוזניות החובקות את הגבעול. הפריחה צהובה.

למה לשים לב?

הגבעול חלול ומפריש חלב לבן כשחותכים אותו. לא לדאוג!
בניגוד לחלבלוב, לחלב של מרור הגינות סגולות מיטיבות והוא יצהיב אחרי שלוש דקות באוויר.
לא לצריכה לנשים בהריון.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את העלים הצעירים אוכלים כשהם נאים. הם טובים מאוד בסלט, ובבישול אפשר להשתמש בהם כמו בתרד. אם העלים כבר מרים, תבלו אותם בהרבה לימון, מלח ושמן זית. חבל לוותר על כל יתרונותיהם הבריאותיים.
את הגבעולים אפשר לאדות כמו אספרגוס.
השורש יתאים יותר למצבי הישרדות – הוא סיבי אך סביר.

מה יש בצמח?

העלים עשירים מאוד בוויטמין C (30–40 מ"ג ב־100 גרם עלים), A ו־B קומפלקס, וכן בסידן, זרחן וברזל.
ברפואה הסינית משמש לפינוי חום ורעלנים מהגוף, להמרצת מחזור הדם, עצירת דימומים, ניקוי חום לח וקירור הדם.
ברפואת הצמחים משתמשים בו לטיפול ברעלנים: הוא משלשל עדין, ממריץ מרה ומנקז לימפטי.
אנטי־דלקתי ומרגיע את העצבים, ונחשב לתרופה נגד התמכרות לאופיום.
בריא לכבד ומקדם את ייצור החלב במיניקות.

הידעתם?

מדובר כנראה באותו מרור שאבותינו הניחו על צלחת הפסח. על פי ההלכה (מסכת פסחים ב ו) גם אנחנו יכולים להשתמש בו כמרור.

תמונות וסרטונים:

מראה שושנת העלים בתחילת החורף:

עוד אופציה למראה העלים:

מראה הפריחה:

שלב פיזור הזרעים (צילום: רותי טלמור)

 

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן