מלוח קיפח/מלבין

Atriplex halimus

בארץ 13 מיני מלוח. בחרתי כאן שניים מהנפוצים ביותר, אבל כל המינים אכילים.

מלוח מכיל מליחות עדינה שמגיעה מהקרקע והוא מעולה כתחליף למלח.

איפה מלקטים?

גדל במדבר, בקרקעות מלוחות ולא מלוחות – בטבע ובמקומות מופרים. שכיח מאוד במְלֵחוֹת, בערוצי נחלים, בנאות מדבר ובנופים לחים יחסית במדבר, וכן בחוף הים התיכון. מתפשט לתוך האזור הים תיכוני בארץ, בצדי דרכים ובקרקעות דלות.
כיום ניתן למצוא אותו גם בגינון.

איך מזהים?

המלוח הקיפח הוא שיח מדברי מסועף, מגיע לגובה 2 מטרים.
העלים בגוון אפרפר, בצורת מעוין מעוגל בראשו, השוליים תמימים.
המלוח המלבין הוא בן שיח נמוך ומסועף, עליו גליים.
העלים האפרפרים מלוחים באופן מובהק.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט מלוח חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את העלים אוכלים כשהם נאים או מבושלים.
את הזרעים אוכלים כשהם מבושלים או כקמח.
אם מטגנים את העלים בשמן עמוק או אופים בתנור מתקבל חטיף מלוח.

מה יש בצמח?

מכיל כמויות משמעותיות של ויטמין C, ויטמין K, סידן, מגנזיום, זרחן, ברזל, קרטנואידים, אנתוציאנינים, אבץ, סלניום, טריפטופן, חלבון, וסיבים תזונתיים.
אפשר להשתמש בעלים כתחליף למלח.
ברפואה המסורתית העלים נחשבים משתנים, משלשלים, ממריצים חילוף חומרים, ומסייעים לעייפות ותשישות נפשית ולעיכול יעיל.

הידעתם?

מלוח מכיל כמויות משמעותיות של ויטמין C, ויטמין K, סידן, מגנזיום, זרחן, ברזל, קרטנואידים, אנתוציאנינים, אבץ, סלניום, טריפטופן, חלבון, וסיבים תזונתיים.
אפשר להשתמש בעלים כתחליף למלח.
ברפואה המסורתית העלים נחשבים: משתנים, משלשלים, ממריצים את חילוף החומרים, לעייפות ותשישות נפשית, לעיכול יעיל.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים מקרוב:

מראה בפריחה (צילום: רותי טלמור):

מראה השיח מרחוק:

 

דילוג לתוכן