טופח מצוי

Lathyrus aphaca

טופח מצוי הוא טופח קטן ויפייפה עם פריחה צהובה ותרמילים עם זרעים טעימים.
שימו לב לכללי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם צמחים אחרים דומים אבל לא אכילים.

איפה מלקטים?

בשדות, בגינות בבתה. ברוב אזורי צפון הארץ ומרכזה ומגיע עד צפון הנגב.

איך מזהים?

גדל זקוף או מטפס עד לגובה 20 ס"מ.
העלים דמויי לב הפוך מופיעים בצמדים וממש יושבים על הגבעול, כאשר הקנוקנות יוצאות ממפגש בין העלים.
הפריחה בין פברואר למאי בצבע צהוב שמאוד בולט בנוף.
בכל תפרחת יש 1-2 פרחים הנישאים על עוקצים ארוכים ודקים.
הפרי גלילי ודי שטוח באורך 3 ס"מ.
שימו לב לתמונות לצורת העלים האופיינית. הם נראים כמו ידיים מתפללות, כדי לא להתבלבל עם צמחים דומים.

למה לשים לב?

**לא למאכל לאנשים שאלרגים לפול או לקטניות אחרות**

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

** לאנשים שאלרגיים לפול – חשוב מאוד לשים לב האם יש רגישות לקטניות מהבר. כעקרון הפול תורבת מבקיה צרפתית אבל לא ידוע האם מינים אחרים מהבר מכילים את התרכובות הבעייתיות.
*** לתריזם – אכילת כמות קטנה של קטניות היא בטוחה. אך אכילת כמות גדולה של קטניות לאורך זמן עלולה לעורר מחלה הנקראת לתריזם – שיתוק של האגן. אכילה יומיומית של יותר מ2 חופנים של זרעי קטניות מאותו סוג במשך יותר מ3 שבועות עלולה לגרום לזה – תרחיש לא סביר בארצנו.

איך לאכול?

הזרעים שבתרמיל אכילים כשהם ירוקים.
בכמויות גדולות – עדיף לבשל.
מהזרעים אפשר להכין: תבשילים שונים עם הזרעים עצמם (כמו שמבשלים שעועית), משחה ממנה מכינים כדורים לתבשילים.
אפשר לקחת את התרמילים ולהכין "אדממה טופח" כחטיף.

אפשר לאכול גם את הפרחים, אם הגעתם לפני החרקים אפילו יתכן שתקבלו מנה מתוקה של צוף.
אני מעדיפה לחכות לפירות שהם הרבה יותר גדולים ומספקים תזונתית.
אפשר לאכול את קודקודי הצמיחה, אם כי טעמם לא מדהים ועדיף לתת לצמח להמשיך לגדול ולהרעיף עלינו משפע הפירות שלו.

מה יש בצמח?

הזרעים מכילים ויטמיני A,קומפלקס B ו- C .הם עשירים בחומצות אמינו (קטניה לכל דבר) ומינרלים כגון נחושת וזרחן.
בזרעים יש גם נוגדי חימצון מסוגים שונים ופנולים. הם מזינים בעיתות מחסור במזון.

* בפירות יש חומצה אמינית oxalyldiaminopropionic acid שהיא זו שגורמת ללתריזם בצריכה קבועה לאורך זמן (ראו באזהרות – פתוח למנויי פרימיום).

הידעתם?

אחד ממיני הטופח שימש כ"חיסון" כנגד מחלת הפוליו בתקופה שלפני פיתוח החיסון הרפואי. [זה לא הוכח מחקרית אך מנע מקרים רבים של הדבקה במקומות שונים בעולם].

תמונות וסרטונים:

מראה הצמח בפריחה:

מראה התרמילים:

 

דילוג לתוכן