ורד

Rosa

הורדים הם צמחי גינון נפוצים שאפשר להשתמש בפרחים שלהם ובפקעות שמופיעות אחרי הפריחה למגוון שימושים קולינריים.
לעיתים מבלבלים בין שושנים לבין ורדים.
הפרח שרבים קוראים לו שושנה הוא בעצם זן של ורד.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את הורדים קל למצוא בגינון בכל רחבי הארץ. זה צמח מאוד נפוץ.

איך מזהים?

צמח קוצני עם עלים מנוצים בעלי שפה משוננת.
הכי קל לזהות ורדים על פי הפריחה שלהם. הפריחה יכולה להיות בגווני לבן, צהוב, ורוד, אדום, בורדו וכל הטווחים ביניהם.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

בליקוט ורדים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

בליקוט ורדים ודאו שהצמח כולו בריא ואינו נגוע בכנימות.

** חשוב מאוד – אל תאכלו ורדים שנקנו בחנויות פרחים – לרוב הם מרוססים בספריי שיגרום להם להראות טוב יותר שהוא לא אכיל.

איך לאכול?

בורדים אוכלים גם את עלי הכותרת של הפרחים, את הניצנים וגם את פקעות הורדים שהם הפירות.

הזמן הכי טוב לקטיף עלי הכותרת הוא מוקדם בבוקר אחרי שטל הלילה התאדה. בשעות האלה הם הכי ארומטים.

ניצני הורד מלאים בטעם. אפשר להשתמש בהם בתה, בקוקטיילים, בקינוחים, או להכנת צ'אטני.
מלקטים את הניצנים משיח הוורד רגע לפני שהם מתחילים להיפתח.
אבל חשוב להשאיר כמה ניצנים על הצמח כדי שתוכלו להנות גם מעלי הכותרת.

את הניצנים, עלי הכותרת והפירות אפשר לייבש לשימוש מאוחר יותר. חשוב לייבש על מגש/סלסלה במקום מאוורר בצל.

את עלי הכותרת של הורדים אוכלים טרי (בזנים שהם לא מרים) או אחרי חימום/חליטה (כל הורדים). אפשר לשלב אותם בסלטים, במשקה חם או קר, להכין מהם ריבה או לשלב בקינוחים.
ממרח יווני פופולרי הוא של עלי כותרת של ורדים בדבש.

את פקעות הורדים קוטפים כשהם בצבע אדום או כתום, תלוי בזן.
בתוך פקעות הורדים נמצאים הזרעים שמוקפים בשערות דוקרות ומסוכנות. לכן ניתן להשתמש בהן או שלמות או אחרי שרוקנו מהם את הזרעים בזהירות רבה.
משתמשים בהם לתה, ג'לי, חומץ, ואפילו לתיבול משקאות אלכוהולים.

מה יש בצמח?

* עלי הכותרת – כמות הערכים התזונתיים בעלי הכותרת מוגבלת כי הם עשויים מ95% מים.
מצד שני כמות הקלוריות נמוכה.
הם מכילים שמנים אתריים מייטיבים, ופיטוכימיקלים.

* פקעות הורדים עשירות בוויטמין C. במנה יש 76% מהערך היומי הממוצע המומלץ למבוגר. הם מכילים גם ויטמינים A ו- E.

הניצנים ועלי הכותרת עשירים בפוליפנולים, המסיסים במים.
בג'ורנל "Zeitschrift fur Natur Naturchchung" משנת 2007 נמצא כי עלי כותרת ורדים עשירים בפוליפנולים וכן במגוון נוגדי חמצון אחרים, כולל חומצה אלגית וקוורצטין.
סקירה שנערכה בשנת 2005 על פוליפנולים שפורסמה בכתב העת "American Journal of Clinical Nutrition", דנה בתפקידם של פוליפנולים במניעת מחלות לב וכלי דם, כמו גם באוסטאופורוזיס ואולי אף בסרטן.

הידעתם?

הורדים משתייכים למשפחה גדולה עם הרבה נציגים אכילים כמו שקדים, דובדבנים ועוד.

בטבע שלנו קיימים גם מיני בר של ורד כמו ורד הכלב, והשימוש בהם דומה. אלא שלמיני הבר אין הרבה עלי כותרת כמו למינים התרבותיים.
התופעה שבה לפרח התרבותי יש הכפלת עלי כותרת היא מרתקת וכתבתי עליה מאמר.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים:

מראה פקעות הורדים בשלב הליקוט:

 

סרטון שמסביר את ההבדל בין ורד לשושנה:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן