Vicia hybrida
בקית הכלאיים היא קטניה קטנה ויפייפיה עם פריחה צהובה ותרמילים טעימים. היא אחת מהבקיות הנפוצות וקל לזהות אותה.
שימו לב לכללי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם צמחים אחרים דומים אבל לא אכילים.
ושימו לב להדרכת עומק בנושא קטניות הזמינה לכם במאמרים שבה אפשר ללמוד על הקטניות השונות, איך לזהות אותן ואיך לאכול אותן.
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.
מאוד נפוצה. אפשר למצוא אותה בשדות בור, בשטחים פתוחים, בבתה בחבל הים תיכוני. היא נפוצה מצפון הארץ ועד לצפון המדבר.
קטניה חד שנתית שרועה ומסועפת.
המגיעה עד לגובה של 25 ס"מ. העלה מנוצה ל 5-10 זוגות עלעלים מסורגים על הגבעול בעלי חוד פתאומי, ובקצהו כמה קנוקנות. העלעלים בצורת ביצה עם קצה קטום או מפורץ. הצד התחתון של העלים שעיר.
הפריחה: בין פברואר למאי, הפרחים בודדים או בזוגות.
הפרח בצבע צהוב עכור על רקע חיוור.
המיוחד בה שמאפשר זיהוי – המפרש שעיר בחלק הפונה החוצה, זאת אומרת שהפרח שעיר בחלק העליון החיצוני שלו (ראו בתמונות).
הפרי: פרי קטנייתי קצר וגלילי המכוסה בשערות קצרות.
שימו לב – יש שלבים בחיי הבקיה הזו שמתפתחים בה תרכובות ציאנידיות. אפשר להרגיש אותן על פי הטעם/ריח שמזכיר שקדים מרים או מרציפן.
אם טעמתם מרציפן או משהו שמזכיר שקדים, אל תילחצו. פשוט תירקו את הזרעים ואל תמשיכו לאכול וללקט מהצמח הזה.
**לא למאכל לאנשים שאלרגים לפול או לקטניות אחרות**
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
** לאנשים שאלרגיים לפול – חשוב מאוד לשים לב האם יש רגישות לקטניות מהבר. כעקרון הפול תורבת מבקיה צרפתית אבל לא ידוע האם מינים אחרים מהבר מכילים את התרכובות הבעייתיות.
*** לתריזם – אכילת כמות קטנה של קטניות היא בטוחה. אך אכילת כמות גדולה של קטניות לאורך זמן עלולה לעורר מחלה הנקראת לתריזם.
אפשר לאכול אחרי בישול את התרמילים הצעירים או את הזרעים.
פירות צעירים במיוחד אפשר לאכול טריים. אפשר לאכול את הפרחים נאים.
פירות יבשים אפשר לטחון לאבקה ולהוסיף לקמח כדי לשדרג תזונתית מאפים.
הפרי עשיר בחלבון ויטמינים ומינרלים.
נמצא שביוון , בכפרים בהם האוכלוסיה מאריכה ימים יש צריכה גבוהה של בקיה, לכן נעשו מספר עבודות כדי להבין האם בבקיה יש רכיבים מאריכי חיים. מינים שונים של בקיה נחקרו, ובכולם נמצאו תכולה גבוהה של נוגדי חימצון מסוגים שונים.
אז, גם אם עדיין לא פיענחו איך היא מאריכה חיים, היא פשוט כזאת.
בפרח הבקיה התרבותית מתפתח כתם חום אחרי ההפריה וכך אפשר לראות מה מצב הפרח.