בקבוקון מקומט

Rapistrum rugosum

אחד המצליבים הנפוצים שאפשר למצוא בטבע. טעם העלים כמו כרוב מעודן וכיף להכין מהם ממולאים בגלל גודלם.

לא כל הפרחים הצהובים בעלי 4 עלי כותרת הם חרדל, וכאן תלמדו איך להבדיל ביניהם.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

נפוץ בשדות מעובדים, בשדות בור, בבתי גידול מופרים ובבתי גידול טבעיים של צומח עשבוני, בקרקעות קלות.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי זקוף, שעיר בחלקו התחתון, מגיע לגובה 30–60 ס"מ.
בתחילת החורף מופיעה שושנת עלים.
העלים התחתונים שעירים, נישאים על פטוטרת, כינוריים, שסועים לאונות. האונה החיצונית רחבה משמעותית משאר האונות.
העלים גזורים פעם אחת, שעירים, שפת העלה משוננת־מסורית.
הפריחה צהובה.
הפרי צמוד או כמעט צמוד לגבעול, קירח או שעיר, מכיל שני פרקים, העליון שבהם דמוי כדור מקומט ומגובשש שבקצהו יש שפיץ.

למה לשים לב?

לא מומלץ לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס! (מרכיבים גויטרוגנים- סופחי יוד, ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.)
לא מומלץ  לחולי סרטן על רקע הורמונלי.
לא מומלץ  למי שנוטל סטטינים, מדללי דם, למושתלים.  לסובלים מגזים עקב אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, רצוי לאדות את העלים עם מכסה פתוח כדי שהשמנים הארומטים ייצאו החוצה ולשלב תבלינים סופחי גזים לבישול כגון: אניס, הל, שומר, כוסברה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את העלים כשהם טריים או מאודים.
אפשר לאכול את עמוד התפרחת לאחר קילוף, וכן את הפרחים והפירות.

מה יש בצמח?

היתרונות הבריאותיים בדומה לחברים האחרים במשפחת המצליבים – עשירים מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
עשירים בויטמין C שחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולחיזוק כלי דם. הם מכילים גם ויטמין E, ויטמין K שחשוב לאיזון לחץ הדם וסיבים תזונתיים מסיסים המייעלים את תפקוד מערכת העיכול.

לבקבוקון תכולת פוליפנולים ופלבנואידים (נוגדי חמצון) גבוהה במיוחד.

הידעתם?

הטעמים של הבקבוקון המקומט הם עדינים ולא חריפים כמו קרובי המשפחה במשפחת המצליבים.

תמונות:

מראה הפירות (צילום של גברי שיאון) בגללו בקבוקון מקומט קיבל את השם שלו.

הצמח בפריחה נראה סבוך:

הצמח מלמעלה (שימו לב כמה העלים גדולים ולא מפורצים):

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן