Isatis lusitanica
אחד מצמחי המרפא החשובים לטיפול ומניעת שפעות והצטננויות שהגרסה המקומית שלו גדלה כעשב שוטה במקומות רבים. חשוב להכיר ולהשתמש בעת הצורך.
השם המסורתי שלו הוא דבלולי עיזים בזכות צורת הפירות התלויים על הגבעול (ראו בתמונות).
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.
האיסטיס נפוץ מהחרמון ועד לערבה.
צומח בשדות, בשטחי בור ובצדי דרכים ובאזורי צומח עשבוני.
עשב חד־שנתי קירח.
בתחילת החורף מופיעה שושנת עלים. העלים התחתונים מבריקים וקירחים בעלי שפה תמימה, נישאים על פטוטרת. העלה כולו ירוק עם עורק מרכזי לבן רחב יחסית.
בהמשך העונה יעלה עמוד תפרחת. עלי הגבעול ללא פטוטרת, לופתים את הגבעול בבסיסם.
לקראת האביב פורח באשכולות של פרחים צהובים קטנים.
הפירות באורך 12–22 מ"מ, אליפטיים, שטוחים וכפופים בצורת קשת, משתלשלים כעגילים מן הגבעול.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
אוכלים את העלים כשהם טריים או מאודים. אפשר לאכול את עמודי התפרחת המקולפים ואת הפרחים.
הפירות אכילים וטעימים ומשדרגים כל סלט.
היתרונות הבריאותיים בדומה לחברים האחרים במשפחת המצליבים – עשירים מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
עשירים בויטמין C שחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולחיזוק כלי דם. הם מכילים גם ויטמין E, ויטמין K שחשוב לאיזון לחץ הדם וסיבים תזונתיים מסיסים המייעלים את תפקוד מערכת העיכול.
השורש נחשב ברפואה הסינית לאנטי־בקטריאלי ואנטי־ויראלי, נוגד סרטן, מוריד חום ומחזק את מערכת החיסון. משמש בעיקר לטיפול בשפעת והצטננות.
בתי המרקחת מלאים כיום בתכשירים לחיטוי הגרון ולמחלות בדרכי הנשימה המכילים איסטיס. אתם יכולים פשוט לצאת ללקט אותו ולשלב אותו טרי בתפריט.