תאנה – פיקוס התאנה

Ficus carica

התאנה היא עץ שהובא לכאן לפני מאות שנים מאזור פרס, טורקיה ועירק.
היא עץ פרי משובח, ונותנת צל נפלא ולכן ניתן למצוא בארץ הרבה מופעים שלה.
זמן הפירות הוא באוגוסט-ספטמבר (תלוי בזן התאנה).

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

ניתן למצוא תאנים גם בגינות ובגינון הציבורי, וגם בטבע במקומות אליהם הביאו אותה.
לרוב ניתן למצוא אותה ליד נחלים ומעיינות שמספקים לה שפע מים.
התפוצה שלה היא מהגולן והגליל בצפון, ועד השפלה.

איך מזהים?

הכי קל לזהות את התאנה על פי העלים שלה שהם גזורים כעין כף היד (מומלץ לגלול בתמונות).
העלים הם עבים ולרוב גדולים.
צידם התחתון שעיר. והצד העליון מחוספס.

כשפוצעים את העלים והגבעולים יוצא מהם חלב לבן ודביק.

הענפים שלה מאונקלים, והיא מגיעה לגובה של 2-6 מטרים, אבל יש גם עצים ענקיים כמו העץ בעין ארובות.
הגזע של התאנה הוא אפור ויחסית חלק.

הפירות שלה הם בצורת כד חלול או אגס חלול. החלק העסיסי נמצא בפנים.
מבנה הפירות שלה מרתק, וההסבר על תהליך החנטה נפלא. על כך כתבתי במאמרים.
חשוב ללקט רק פירות בשלים. הסבר על כך בסרטון.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

בליקוט תאנה חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

חשוב ללקט רק פירות בשלים של תאנים ולא פירות בוסר כי החלב שמפרישים הפירות לפני ההבשלה גורם לגירוי חזק בעור.
הסבר מפורט על כך בסרטון.
פירות התאנה הבשלים יכולים להיות במגוון צבעים: מירוק, דרך צהוב ועד סגול ואדום.

הימנעו ממגע של חלב התאנה עם העור ועם הפה.

איך לאכול?

החלק היחיד האכיל בתאנה הוא הפירות הבשלים – רכים ולא מפרישים חלב.
אוכלים אותם כמו שהם, או משלבים בסלט, במאפים, בריבות, מייבשים לעונות אחרות…
למי שחשוב עניין הכשרות – שווה לפתוח את הפרי בעזרת הידיים ולוודא שאין משהו זז או חשוד בתוך הפרי.

מה יש בצמח?

התאנים מלאות בוויטמינים ( שפע ויטמיני B המשפיעים לטובה על מערכת העצבים), מינרלים (ברזל, נחושת, סידן, מגנזיום, אבץ), נוגדי חמצון , וסיבים תזונתיים.
יש בה סוכר מפירות בצורה שבריאה לגוף שלנו לצרוך (בניגוד לסוכר מזוקק ומעובד) , אז אם בא לכם משהו מתוק – נסו תאנה.

הידעתם?

התאנה היא העץ הראשון המופיע בתנ"ך.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים עוד לפני שיש פירות:

איך יודעים אם תאנה בשלה:

תאנים בשלות יכולות להיות בכל מיני צבעים:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן