קנה מצוי

Phragmites australis

צמח נפוץ שיכול לשמש לבנייה, לייצור דלק, חבלים, מחצלות וסלים, נייר וקולמוסים לכתיבה על קלף.

תמונה ראשית – רותי טלמור.

איפה מלקטים?

גדל בבתי גידול לחים: גדות נחלים, אגמים, מעיינות ונביעות, מצפון הגולן עד דרום הנגב והערבה.

איך מזהים?

עשב רב־שנתי גבוה, מעוצה וזקוף המגיע לגובה של 3–5 מטרים.
הגבעולים הם קנים חלולים בקוטר 1–3 ס"מ. כשהם צעירים הם ירוקים וגמישים, וככל שהם מתבגרים הם מתקשים ומצהיבים. המפרקים על הגבעול בולטים ואטומים בחומר רך.
העלים סרגליים, ברוחב 4 ס"מ ובאורך 40 ס"מ, בסיסם עוטף את פרק הגבעול. רוחב העלה המרבי הוא בשליש אורך העלה. טרף העלה ניצב לגבעול (אופקי), ובנקודת היציאה שערות לבנות עם כתמים לבנים מצדדיה.
הפריחה בין יוני לינואר, בתפרחת הנראית כמברשת צמרית.

למה לשים לב?

חשוב מאוד לשים לב לניקיון המקום שבו מלקטים כדי להימנע מזיהומים. אם אינכם בטוחים בניקיון המים, יש לבשל.

איך לאכול?

השורש מכיל עד 5% סוכר וניתן לאכילה נא או מבושל. הטעם והמרקם אופטימליים כשהשורש צעיר.
אפשר לייבש את השורש ולטחון אותו לקמח עמילני להכנת דייסה ומאפים.
את הנצרים הצעירים אוכלים נאים או מבושלים. הכי טוב ללקט אותם לפני שיוצאים העלים.
עלים צעירים מאוד יכולים לשמש בתבשילי קדירה. בבישול היפני מייבשים, טוחנים ומערבבים אותם לקמח המשמש להכנת כיסונים.
את הזרעים אפשר לאכול נאים או מבושלים, וכן לטחון אותם לאבקה ולהשתמש בהם כקמח.
למיצוי סירופ מתוק מהגבעולים, מבשלים אותם במים, מסננים ומצמצמים עד ליצירת סירופ סמיך.

מה יש בצמח?

מרתח מהשורש מוריד חום, מטהר דם, משתן ומרגיע.
אכילת השורשים טובה לטיפול בשלשול, חום, הקאות, דלקות בדרכי השתן והרעלת מזון (במיוחד ממזונות ים).
בפחמימות המצויות בקני השורש יש תרכובות המעוררות ומחזקות את מערכת החיסון.
ברפואה הסינית (נקרא Lu Gen ומקושר עם מרידיאן הריאות והבטן) הקנה משמש לטיפול בסחרחורות, הזעה מוגברת, פה וגרון יבש. הוא נחשב מתוק וקר.
ראיות קליניות מצביעות על הקלה בסימפטומים כמו פה יבש, אובדן תיאבון ועצירות לאחר טיפולי הקרנה.

הידעתם?

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן