דילוג לתוכן

קזוח עקום

Pituranthos tortuosus

כדי להכיר את הקזוח בטבע נדרים יחד למדבר להכיר את הצמח הריחני והטעים הזה שנקרא קזוח עקום
אני מתבאסת שאי אפשר (עדיין) להעביר ריח דרך האפליקציה.
כי הריח של הקזוח עושה נעים בלב, הוא מזכיר חיבוק חם ואוהב של סבתא
כי זה הריח של הבגדים של סבתא, שבישלה את המרק במיוחד בשבילי.
הריח שעוטף אותי עוד בחדר המדרגות, עם ההתרגשות לפגוש בה ובמטעמים שלה.

הקזוח ישדרג כל מרק ותבשיל בארומה נעימה,
ויתן לו ניחוח שמשלב סלרי וחילבה.
אני מקווה שבהזדמנות תצטרפו לסיור מדברי בקורס השנתי שלי ותכירו אותו בעצמכם.

אבל הקזוח לא רק ריחני.
הוא גם מאוד בריא למערכת העיכול ובעל השפעה מעולה על מערכת העצבים.
מחקרים עליו משתמשים בשמן האתרי שלו נגד תאי סרטן במעי, בכבד ובשד ומשיגים תוצאות מעולות.
אם אתם יורדים למדבר, שווה לחפש אותו.
חשוב לא להתבלבל עם הקזוח התלת קרני שהוא רעיל (ראו פירוט בפרטי הזיהוי-למנויי פרימיום בלבד).
מומלץ ללקט את הצמח פעם ראשונה עם מישהו שמכיר כדי לא להתבלבל.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

הקזוח גדל בדרום הארץ, בבתות בספַר המדבר ובערוצי נחלים.
אפשר למצוא אותו בהרי יהודה, במדבר יהודה, בשפלה, בערבה, בנגב ובבקעת ים המלח.

איך מזהים?

בן שיח מדברי, מגיע לגובה 60 ס"מ, חסר עלים כמעט ורותמי בצורתו.
ריחני מאוד: כשממוללים את העלים הם מדיפים ריח מרק נעים, בדומה לסלרי,חילבה ופטרוזיליה.
הענפים מזוגזגים – זה פרט חשוב מאוד. ראו בתמונות.
הפריחה מאפריל עד מאי ובאוקטובר-נובמבר, בפרחים צהובים־ירקרקים או בצבע קרם בסוככים קטנים.

חשוב מאוד להבדיל בין הקזוח העקום לקזוח התלת־קרני, שאינו אכיל. הקזוח התלת קרני אוהב לגדול בערוצי נחלים בערבה
לקזוח התלת־קרני בדרך כלל אין ריח או שריחו לא נעים וענפיו ישרים.
ובכל מקרה – אם יש ספק אין ספק. חפשו מומחה לליקוט והימנעו מהרעלה.

למה לשים לב?

חשוב מאוד להימנע מטעויות בזיהוי ומבלבול עם הקזוח התלת קרני.
ההבדלה ביניהם היא בריח (לקזוח העקום יש ריח נעים שהוא שילוב של סלרי וחילבה) , בבתי הגידול, ובצורת הענפים.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את הגבעולים ואת העלים כשהם נאים או מבושלים, הם נותנים תוספת ארומטית נעימה למאכלים.

מה יש בצמח?

השמן האתרי המופק מן הקזוח הוכח כנוגד סרטן, בפרט לסרטן הכבד, המעי והשד.

הידעתם?

הקזוח העקום הוא צמח בסיס מופלא למרק כפתור – כי כל מרק שתבשלו איתו, ולא משנה מה תוסיפו לו, הוא יהיה טעים.
אז אפשר לנסות אותו בביקור הבא שלכם במדבר.

תמונות וסרטונים:

מראה הצמח בנוף:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]