Astragalus boeticus
קדד ספרדי הוא אחת הקטניות הטעימות ביותר שיש.
הוא הפתעה טעימה שכיף לפגוש כשיוצאים לטבע.
שימו לב לכללי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם צמחים אחרים דומים אבל לא אכילים.
בהדרכת עומק בנושא קטניות הזמינה לכם במאמרים שבה אפשר ללמוד על הקטניות השונות, איך לזהות אותן ואיך לאכול אותן.
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.
צומח בבתה, בשדות, באזורי כורכר וחולות.
בעיקר בבתי גידול טבעיים ולעיתים רחוקות גם ליד מקומות ישוב.
צמח נמוך ומסועף שרובו קרח.
העלה מנוצה לזוגות עלעלים. קצה העלעלים יכול להיות מסועף (ללא קנוקנות).
הוא פורח מפברואר עד אפריל בתפרחות הנושאות כמה פרחים בצבע קרם.
הפרי כפוף בצורה האופיינית לקדד, עבה עם שקע לאורך הגב. (לכן הוא נקרא קדד, כי הוא קדוד).
אורך הפרי עד 4 ס"מ. קצוות הפרי מנוקדות באדום.
הפרי מתחיל את העונה בירוק ומצהיב ככל שהזמן עובר.
**לא למאכל לאנשים שאלרגים לפול או לקטניות אחרות**
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
** לאנשים שאלרגיים לפול – חשוב מאוד לשים לב האם יש רגישות לקטניות מהבר. כעקרון הפול תורבת מבקיה צרפתית אבל לא ידוע האם מינים אחרים מהבר מכילים את התרכובות הבעייתיות.
*** לתריזם – אכילת כמות קטנה של קטניות היא בטוחה. אך אכילת כמות גדולה של קטניות לאורך זמן עלולה לעורר מחלה הנקראת לתריזם – שיתוק של האגן. אכילה יומיומית של יותר מ2 חופנים של זרעי קטניות מאותו סוג במשך יותר מ3 חודשים עלולה לגרום לזה – תרחיש לא סביר בארצנו.
הזרעים שבתרמילים הצעירים הם אכילים טריים או מבושלים. הם בין הקטניות הכי טעימות בעיני.
אם בידיכם זרעים יבשים – אפשר לקלות אותם ולטחון כתחליף קפה (לכן נקרא באנגלית "קפה שוודי". במאה ה19 הוא היה תחליף קפה פופולרי בשוודיה שם תרבתו אותו וגידלו אותו חקלאית בגלל שיש לו שרידות גבוהה).
הקדד הספרדי הוא קטניה לכל דבר ולכן עשיר בחלבון יחד עם ויטמינים ומינרלים.
השם הלטיני של הקדד הוא אסטרגלוס – המוכר לכולנו מתמציות הצמחים המחזקות. אבל המין של האסטרגלוס שעושים בו שימוש ברפואה הוא אחר. אין שימוש בשורשי הקדד הספרדי.