פטל קדוש

Rubus sanguineus

פטל קדוש הוא אחד מפירות הבר הטעימים והשופעים ביותר. העונה שלו ארוכה – אפשר ללקט אותו מסוף יוני ועד סוף נובמבר.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

צומח ליד נחלים, מעיינות, ביצות, אדמות כבדות שיש בהן מים עומדים, לאורך תעלות, ובכל מקום שבו שורשיו יכולים להגיע למים.

איך מזהים?

שיח ירוק עד סבוך.
הגבעולים מלאים בקוצים מאונקלים.
העלים מסורגים, העלה מורכב ומנוצה.
3–7 עלעלים מעוגלים ומחוספסים עם שפה משוננת.

למה לשים לב?

אכלו רק פירות שחורים – הפירות האדומים אמנם יפים אבל הם עדיין לא בשלים.
היזהרו מהקוצים! לא כדאי לגזום ענף שלם כי קשה לאחוז בו; מוטב לקטוף את הפירות ישר מהענף וללקט לתוך כלי (ולא לשקית) כדי שלא יימעכו.

איך לאכול?

מלקטים רק פירות בשלים – שחורים וקצת רכים.
רוב הפירות נאכלים ישר מהשיח. מה ששורד את השלב הזה יכול להשתלב במשקאות, סלטים או דגנים.
אפשר להכין ריבה או ליקר, אבל הפטל מאבד הרבה מערכיו התזונתיים בתהליך החימום.
להכנת חליטה מהעלים, מבשלים 100 גרם עלים חצי שעה בליטר מים.

מה יש בצמח?

העלים מכילים ויטמין C וקומפלקס ויטמיני B, ועשירים בברזל, אשלגן וסידן. המינרלים ייספגו טוב יותר בזכות 30 מ"ג ויטמין C ב־100 גרם פרי.
הפירות עשירים בוויטמין C, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.

הידעתם?

הפטל זכה לתואר "קדוש" כי הוא זוהה עם הסנה הבוער.
אפשר לקלוע סלים מהענפים.

תמונות וסרטונים:

מראה הפירות (פרי בשל הוא שחור ורך)

מראה העלים והקוצים המאונקלים:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן