Rubus sanguineus
פטל קדוש הוא אחד מפירות הבר הטעימים והשופעים ביותר. העונה שלו ארוכה – אפשר ללקט אותו מסוף יוני ועד סוף נובמבר.
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.
צומח ליד נחלים, מעיינות, ביצות, אדמות כבדות שיש בהן מים עומדים, לאורך תעלות, ובכל מקום שבו שורשיו יכולים להגיע למים.
שיח ירוק עד סבוך.
הגבעולים מלאים בקוצים מאונקלים.
העלים מסורגים, העלה מורכב ומנוצה.
3–7 עלעלים מעוגלים ומחוספסים עם שפה משוננת.
אכלו רק פירות שחורים – הפירות האדומים אמנם יפים אבל הם עדיין לא בשלים.
היזהרו מהקוצים! לא כדאי לגזום ענף שלם כי קשה לאחוז בו; מוטב לקטוף את הפירות ישר מהענף וללקט לתוך כלי (ולא לשקית) כדי שלא יימעכו.
מלקטים רק פירות בשלים – שחורים וקצת רכים.
רוב הפירות נאכלים ישר מהשיח. מה ששורד את השלב הזה יכול להשתלב במשקאות, סלטים או דגנים.
אפשר להכין ריבה או ליקר, אבל הפטל מאבד הרבה מערכיו התזונתיים בתהליך החימום.
להכנת חליטה מהעלים, מבשלים 100 גרם עלים חצי שעה בליטר מים.
העלים מכילים ויטמין C וקומפלקס ויטמיני B, ועשירים בברזל, אשלגן וסידן. המינרלים ייספגו טוב יותר בזכות 30 מ"ג ויטמין C ב־100 גרם פרי.
הפירות עשירים בוויטמין C, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.
הפטל זכה לתואר "קדוש" כי הוא זוהה עם הסנה הבוער.
אפשר לקלוע סלים מהענפים.