Asphodelus ramosus
עירית גדולה היא צמח רב שנתי, נפוץ מאוד בבתי גידול טבעיים. בזכות היותה אנטי-פסטורלית, גם במקומות בהם בעלי החיים אוכלים את הצמחים, היא לא נפגעת.
תמונה ראשית – רותי טלמור.
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.
נפוצה מאוד בארץ, מגיעה עד לחולות.
גדלה בבתות, בערבות שיחים ובשדות בור, בעיקר בבתי גידול טבעיים. קל מאוד לראות אותה מבצבצת מהאדמה גבוה מעל כולם, במיוחד במקומות הסובלים מרעייה.
צמח רב־שנתי בעל ציצת שורשים המגיע לגובה 60–150 ס"מ.
בתחילת החורף מוציאה שושנת עלים צפופה: סרגליים, מחודדים, עבים וזקופים (ברוחב 6–20 מ"מ). בחתך לרוחב העלה תתקבל צורת V.
בהמשך החורף יעלה עמוד תפרחת ללא עלים, ובראשו פרחים לבנים־ורודים חיוורים.
לעלי הכותרת פס אורך כתום־חום.
לעירית ציצת שורשים עבים מפוצלת ומסועפת.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
בחנויות, כאן לא אוכלים את העלים והגבעולים אלא רק את השורש והפריחה.
את השורשים אוכלים לאחר הרתחה (השורש עמילני).
אפשר לאכול גם את הזרעים כשהם קלויים, אך אין מדובר במעדן.
יש שלושה סוגי שורשים:
השורשים שצמחו השנה הם לבנים־צהבהבים.
השורשים מהשנה שעברה הם צהובים־כתומים.
שורשים ישנים יותר יהיו כתומים־חומים.
לשורשי העירית הבהירים יש טעם מעודן ואפשר להכין מהם תה טעים. החומרים הפעילים נמצאים בשורשים הצהובים־כתומים.
השורש אנטי־בקטריאלי, אנטי־ויראלי, מגביר ייצור מרה, מפיג גזים, נוגד עוויתות ומשתן.
בשורשים נמצאו חומרים נוגדי חמצון חזקים, המסייעים למניעת זיהומים משניים בחולי סרטן.
ברפואת הצמחים משתמשים בעירית לניקוי רעלים ולהקלה על גלי חום בגיל המעבר.
ברפואה הסינית הוא נחשב למטהר חום ומצנן אש, מייצר נוזלים ומעשיר יין.