עולש מצוי

Cichorium pumilum

צמח בר שמפורסם בזכות האיכויות הקולינריות שלו. חשוב מאוד ללקט אותו לפני הפריחה כי עם הפריחה מגיעה מרירות לא נסבלת.

 

איפה מלקטים?

גדל בקרקעות כבדות, בבתי גידול טבעיים ומופרים, באזורים פתוחים ובצדי דרכים בשפלת החוף ובצפון הנגב: באזורי צומח עשבוני, בתות, שדות חקלאיים וגינות נטושות, צדי דרכים, ערוצים וסלעים בערבות.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי.
בתחילת החורף תבצבץ שושנת עלים.
צורת העלים משתנה מצמח לצמח, מעלים דמויי מרית עם שפה משוננת ועד עלים גזורים.
העלה כולו קירח בעל מרקם עדין, פרט לשורת שערות שמתעקלות בקצהן בחלקו התחתון של העלה (ראו בתמונות).
לקראת האביב מוציא עמודי תפרחת.
הפרחים סגולים ונמצאים לא בקצות הצימוח כמו ברוב הצמחים אלא במפרקים של הצמח (בנקודות פיצול הגבעולים.

למה לשים לב?

כשחותכים את העלה הוא מפריש שרף חלבי.

לזיהוי ודאי יש לבדוק את שערות העלה כפי שתואר לעיל.
האזנב דומה לעולש, אך הוא שעיר כולו ומר מאוד (ראו בתמונות ובסרטון והישמרו מטעויות מרות).

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את העלים אוכלים לפני שיצא עמוד התפרחת, כשהם נאים או מבושלים. אפשר לחלוט אותם פעם או פעמיים להוצאת המרירות, או לתבל בלימון, מלח ושמן זית כדי להקהות אותה.
כשהאדמה רוויה במים העלים מרים פחות.
אפשר לאכול את עלי הכותרת ואת השורש כשהוא מבושל.

מה יש בצמח?

ויטמינים: A, B קומפלקס, C ו־K (כוס עלים מכילה 108% מהצריכה היומית המומלצת).
מינרלים: ברזל, מגנזיום, סידן ואשלגן.

הידעתם?

ברפואת הצמחים עושים בעיקר שימוש בשורש, אבל האיכויות הבריאות קיימות גם בעלים.
בשל טעמו המריר עם התקדמות החורף, העולש יכול להיות מרור בפסח: "בחזרת ובעולשין ובתמכא ובחרחבינה ובמרור" (פסחים, ב ו).

תמונות וסרטונים:

מראה שושנת העלים בחורף:

מראה שורת השערות בגב העלה:

השוואה בין עלה עולש (למעלה) לעלה אזנב (למטה). העולש "רזה יותר".

מראה פריחה של עולש:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן