עדשת מים גיבנת

Lemna gibba

צמח זעיר הגדל ממש על גבי מקורות מים בטבע. לעיתים מרחוק זה נראה כמו שטיח ירוק שמישהו שם על המים. מקרוב מגלים את האוצר.
יתכן שעדשת מים היא המזון של העתיד. יש כמה חברות ביו טק שמפתחות טכנולוגיות הזנה בעזרת עדשת מים.
הייחוד שלה שבתנאים טובים האוכלוסיה של העדשות מוכפלת תוך 48 שעות.

תמונות: רותי טלמור.

איפה מלקטים?

נפוצה מהגולן בצפון ועד מדבר יהודה, במקווי מים עומדים העשירים בתרכובות חנקניות. צומחת באגמים, נחלים ובריכות מים מתוקים, ולפעמים בבריכות חורף.

איך מזהים?

•צמח ירוק זעיר הטובל במים מתוקים או צף עליהם.
•גוף הצמח נראה כעדשה קטנה באורך 2–6 מ"מ. הגוף שטוח בצד העליון, גבנוני וספוגי בצד התחתון.
•שורש יחיד ודק יוצא מהצד התחתון של הגוף.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

בליקוט עדשת מים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

חשוב מאוד לאכול עדשת מים רק ממקווי מים נקיים. הריחו את המים וודאו שאינם מזוהמים בביוב.
כדאי לשטוף את הצמח לפני האכילה ולאכול אותו נא, לבד או כתוספת לסלט.

איך לאכול?

אוכלים את העדשה נאה, ללא בישול ועיבוד. הטעם שלה פשוט מושלם.

מה יש בצמח?

• תכולת החלבון בעדשת המים היא מהגבוהות בצמחים – עד 45%. מחקרים השוו אותה לנבטים מבחינת תכולת החלבון ואיכותו.
•עדשת המים מכילה פלבנואידים, רב־סוכר, ויטמינים 1B, 2B ו־C, סידן וחומצות שומן בלתי רוויות.

הידעתם?

גדלה בשמש ובצל ומתרבה בקצב המהיר ביותר בעולם הצומח: העדשה מסוגלת להכפיל את הביו־מסה שלה בתוך פחות מ־48 שעות.
עדשת מים היא הצמח העילאי הזעיר ביותר בעולם.

תמונות וסרטונים:

עדשת מים גיבנת ליד עדשת מים זעירה (רותי טלמור):

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן