סמבוק שחור

Sambucus nigra

הסמבוק השחור הוא צמח נפוץ מאוד בגינות. הוא עמיד מאוד וקל לגדל אותו גם ללא טיפול והשקיה.
יחד עם זאת הוא צמח מרפא עוצמתי שכבר מצטברים עליו מחקרים רבים על היעילות שלו לוירוסים ושפעות. ותכשירים רבים כמו "סמבוכל" שמכינים ממנו, זוכים להצלחה רבה.
אפשר ללקט את הפרחים והפירות שלו ולרקוח מהם תכשיר. עונת הליקוט היא ממאי ועד הגשמים.
סרטון והדרכה מפורטת על התכשיר – במתכונים.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את הסמבוק השחור קל למצוא בגינות פרטיות וציבוריות. הוא לא גדל בטבע בארץ.
בגינות תמצאו צמחים רבים עם פרחים לבנים שדומים לו. לכן חשוב מאוד לוודא את הזיהוי על פי ההסבר בסרטון, ובתמונות.

איך מזהים?

צפו בסרטון להוראות זיהוי מלאות.
לרוב הסמבוק נראה כמו שיח כי יש לו כמה גזעים מהם הוא מתפתח.
לסמבוק השחור יש עלים מנוצים ירוקים וחלקים (ללא שערות).
העלים מורכבים מ5-9 עלעלים עם שפה משוננת באורך של 10-25 ס"מ.
הפריחה הלבנה שלו מקלה על הזיהוי.
הפרחים הלבנים מסודרים כסוכך רחב , שלכל פרח יש 5 עלי כותרת.
הפריחה היא באביב או בקיץ, ותלויה בעיקר בכמות ההשקיה בגינה.

הפרי כדורי ועסיסי בקוטר 3-5 מ"מ, בצבע שחור-בורדו. הימצאות פירות תלויה באקלים.
סמבוק שגדל במקום קריר יחסית עושה מעט פירות, אבל במקומות חמים ובשמש מלאה לרוב לא יהיו פירות.

למה לשים לב?

את הסמבוק אנחנו לא אוכלים. מכינים מרקחת מהפרחים או הפירות שלו.
השתמשו בסמבוק רק אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלו: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

בליקוט סמבוק חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

חשוב מאוד לוודא שהעלים של הצמח שאתם מלקטים בעלי שפה משוננת (דפדפו בין התמונות כדי לראות למה הכוונה).
קיים קרוב משפחה של הסמבוק – מורן החורש, שהוא רעיל.

איך לאכול?

כמו ששמתם לב, סימנתי שהסמבוק הוא צמח רעיל. זאת בגלל שחשוב לדעת שרוב חלקי הצמח רעילים.
אבל – הפרחים שלו ניתנים למיצוי ולהכנת שיקויי מרפא, וכך גם הפירות שלו.
עונת הליקוט של הפרחים היא ממאי ועד הגשמים (מדובר בצמחי גינון, לכן יש שונות גדולה, אני ראיתי סמבוקים פורחים באוקטובר).
עונת הליקוט של הפירות מיולי ועד הגשמים.
העלים, הענפים, הגבעולים והשורש, כולם אינם אכילים.

כדי לקבל את איכויות המרפא של הסמבוק מכינים ממנו מיצויים בשלל דרכים. ממיצוי באלכוהול, ועד הטכניקה שאני מציעה כאן במתכונים.
לא מומלץ לבשל את הפרחים כי החימום הורס חלק מהחומרים שאנחנו רוצים למצות.
את הפירות חובה לבשל כי יש בהם חומר רעיל שמתפרק בחום.

מה יש בצמח?

באירופה קיימות מסורות ריפוי רבות בעזרת סמבוק בעיקר למחלות חורף ולמחלות דרכי הנשימה. בנוסף לזה מהפירות מכינים משקאות קלים, ליקרים ומשלבים בעוגות.
אצלנו, מכיוון שהצמח אינו מקומי אלא הגיע רק בגינון, אין מסורות שימוש בו.

ניתן למצוא את הסמבוק כרכיב מרכזי בתכשירי מניעה וטיפול בצינון, שפעת, (בכלל במחלות חורף), ובשיעול.
במחקרים ממש מצאו שיש לו השפעה מיטיבה על מערכת החיסון, השפעה אנטי ויראלית, והטבה בסימפטומי שפעת.

הידעתם?

מקליפת הגזע של הסמבוק מכינים כלי נגינה הנקרא סמבוק.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים:

מראה הפריחה:

מראה הפירות:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן