סוף מצוי

Typha domingensis

סוף נחשב לצמח חשוב להישרדות בטבע: הוא יכול לספק ארוחה משביעה, מחסה ומלבוש, אפשר לבנות ממנו רפסודה ואפילו מזרן, והוא משמש לרפואה וכחומר בעירה.

איפה מלקטים?

הסוף המצוי גדל מתוך המים בביצות, גדות נחלים, בריכות, אגמים ומעיינות מצפון הגולן ועד הערבה ודרום הנגב.

איך מזהים?

עשב רב־שנתי בעל קנה שורש זוחל המגיע לגובה 1.5–3 מטרים.
העלים יוצאים מקנה השורש, בולטים מעל המים, ארוכים וגבוהים. לסוף אין גבעולים מעל פני המים פרט לעמוד התפרחת.
העלים סרגליים, זקופים וארוכים, ערוכים בשני טורים זה מול זה. העלים ברוחב 4–12 מ"מ.
הפריחה מיוני עד אוקטובר, בצורת נקניקייה בקוטר 10–25 מ"מ, מורכבת משיבולת תחתונה גלילית וצפופה ומעליה שיבולת אבקנית דקה יותר.
הנקניקייה עשויה פרחים קטנים בצבע חום בהיר.
נדירים יותר הסוף רחב־העלים וכן סוף צר־עלים שרוחב עליו עד 5 מ"מ והוא נמוך יותר. שניהם אכילים, אך מפאת נדירותם לא נרצה ללקטם.

למה לשים לב?

שימו לב לניקיון מקור המים שממנו הוצאתם את השורשים. אם אינכם בטוחים, חשוב לבשל את השורשים ולקלף אותם.

איך לאכול?

את השורשים המקולפים אוכלים נאים או מבושלים, כמו תפוחי אדמה על מדורה.
אפשר לייבש ולטחון אותם לאבקה להסמכת רטבים ומרקים, או כתוספת חלבון לקמח הלחם וכן לביסקוויטים, עוגות וכו'.
בחורף ובאביב, כשהנצרים הצעירים יוצאים, אפשר ללקט ולאכול אותם נאים או מבושלים.
את הנקניקיות אפשר לאכול בשלב הפריחה ואת הפרי לאחר בישול.
בשלב הפרח נאכל פולן איכותי עשיר בוויטמינים, מינרלים וחלבונים.
לגבעול התפרחת טעם מתקתק ואפשר לאכול אותו לאחר בישול.

מה יש בצמח?

השורשים עשירים במנגן, ויטמין K, מגנזיום, ברזל וסיבים תזונתיים.
לפולן יש איכות מכווצת, משתנת, מעוררת זרימת דם, מעודדת ייצור חלב אם ועוצרת דימומים. בשימוש פנימי עוזר לטיפול באבנים בכליות, דימומים פנימיים, כאבי מחזור, דימום רחמי לא תקין וכאבים אחרי לידה.
השורש המקולף מצוין לשיפור העיכול, לבריאות העור, ללחץ נפשי ולסוכרת.

הידעתם?

צמח אידיאלי להישרדות. אחד מאבות המזון.

תמונות וסרטונים:

סוף גדל בתוך מים:

מראה "הנקניקיות" האופייניות לו:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן