מקור החסידה [מינים שונים]

Erodium sp.

מקור־חסידה הוא עשב שאפשר להכין מהפירות שלו "שעון" – הזיף המחובר לזרע מסתלסל ומסתובב כמו שעון. בארץ גדלים 17 מינים מהסוג מקור־חסידה, רובם חד־שנתיים, ומקצתם נפוצים מאוד בגינות ובשולי מדרכות ולכן כדאי להכיר אותם.

את התמונה הראשית צילמה יעל אורגד.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את המינים השונים של מקור־החסידה אפשר למצוא גם במקומות שהייתה בהם התערבות אנושית (גינות, מעזבות, שדות בור וכו') וגם בבתי גידול טבעיים מהחרמון ועד הרי אילת.

איך מזהים?

מקור־חסידה הוא עשב חד־שנתי או רב־שנתי נפוץ.
הפרי הוא אמצעי זיהוי לסוג (מקור־חסידה) באופן כללי, וצורת העלים והפריחה יעזרו להבדיל בין המינים השונים.
הפרי הוא בצורת מקור של חסידה ומכאן שמו: הזרעים נמצאים למטה ונראים כמו ראש של חסידה, וכל זרע נושא זיף ארוך. חמשת הזיפים צמודים ונראים יחד כמו מקור.
הזיפים מתחילים להיפרד מן הקצה הרחוק מהזרע, קצה המקור, וכשהם מתייבשים הם משתזרים, מסתלסלים, מלמעלה (לעומת הגרניון שבו הם מתחילים להיפתח מהזרע לכיוון המקור). הטכניקה הזו, שרובנו קוראים לה "שעון", מסייעת לזרע להינעץ בקרקע, בין היתר בשביל להקטין את האפשרות שנמלים ואוכלי זרעים אחרים יאכלו אותו.
לפרחי מקור־החסידה תמיד יש חמישה עלי כותרת בצבע ורוד־סגול. אבל צורת הפרחים וגודלם משתנים בין המינים.
מפורטים כאן ארבעה מינים שהכי קל למצוא בארץ ולזהות אותם.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את העלים טריים או מבושלים. אני ממליצה לטעום את העלים ואם הם אינם מרים אפשר לאכול אותם טריים. אם הם מרים עדיף קודם לחלוט במים להוצאת המרירות.
הפרחים אכילים נאים ויהיו קישוט נפלא לכל מאכל.
הזרעים הירוקים אכילים (הראש של החסידה שיוצא ממנו המקור), הם נשנוש שדה פריך.

מה יש בצמח?

העלים מכילים מגוון חומרים מועילים כמו חומצות אמינו חיוניות, ויטמין K ו־C, מינרלים כמו סידן, גופרית, מגנזיום, ברזל, ואשלגן וכן מגוון רחב של שמנים אתריים.
בעבר אימהות מיניקות אכלו את העלים כדי להגביר ייצור החלב.

הידעתם?

תמונות וסרטונים:

אני מציגה בפניכם מספר מינים של מקור חסידה כדי שתתרשמו מהשונות ביניהם. והסתכלו גם בעמוד של מקור חסידה מצוי.

מקור חסידה גדול (צילום: שרה גולד):

מקור חסידה חלמיתי (צילומים של אוהד בנימיני):

מראה הזרע שננעץ באדמה: (יעל אורגד)

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן