מיש דרומי

Celtis australis

מיש הוא עץ יפייפה שנותן פירות טעימים שממש קל וכיף לקטוף מהעץ.
ניתן למצוא אותו גם בטבע, וגם בגינון הציבורי.
עונת הפירות היא הקיץ-סתיו.

איפה מלקטים?

המיש גדל בחורש הים-תיכוני,
ואפשר למצוא אותו גם בתוך היישובים כי הוא עץ גינון פופולרי.

איך מזהים?

מיש הוא עץ המגיע עד לגובה של 20 מטרים.
הגזע שלו אפור ובהיר (דפדפו בתמונות). עלי המיש הם דמויי ביצה/בצורת מעויין מעוגל עם שפיץ ארוך ומחודד.
מאפיין של עלי המיש הוא חוסר הסימטריות שלהם.
העלה באורך כ10 ס"מ, עם שפה משוננת, והחלק שליד הפטוטרת (החלק שתמחבר לענף) הוא לא סימטרי. צד אחד מעוגל יותר מהשני.
הצד התחתון של העלה מחוספס עד שעיר.
הפרי הוא בצורת כדור עגול בצבע סגול כהה-שחור. בתוך הפרי יש גלעין שכדאי לירוק באכילה. הפרי נישא על עוקץ שאורכו פי 2 מהפרי.

שימו לב להבדלים בין מיש לאולמוס בסעיף הבא.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

בליקוט מיש חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

חשוב מאוד לא להתבלבל בין מיש לבין אולמוס שאינו אכיל.
ההבדלים ביניהם:
א. למיש עלה לא סימטרי, עם שפה משוננת, וקצה מחודד וארוך.
ב. צבע עלי המיש הוא ירוק כהה. (צבע עלי האולמוס בהיר).
ג. גזע המיש אפור-אפרפר.

איך לאכול?

אוכלים את הפירות כמו שהם – טריים. יורקים את הזרע שבתוכם.
אפשר לשים אותם במים ולהכין מהם סירופ טעים, ואפשר להכין מהם ליקר בשילוב עם סוכר ואלכוהול.
אפשר לשלב את הפירות בסלטים, במשקאות, בעוגות וקינוחים.

מה יש בצמח?

באנליזה כימית שנעשתה לפירות נמצא שהם מקור מעולה ל: סיבים תזונתיים, חלבונים וויטמינים, ולפיטוכימיקלים כמו לוטאין, בטא- קרוטן, זקסנטין וטוקופרול (ויטמין E), וגם סידן ואבץ בכמויות מכובדות.
כמויות הבטא קרוטן נמצאו גבוהות יחסית לפירות אחרים (לדוגמא פי 5 בטא קרוטן מתאנה) , וגם תכולת הסידן גבוהה יחסית לפירות.
הפירות עשירים בנוגדי חימצון.

הידעתם?

מאמר מאוד מעניין שניתח את ההרכב של הצמח ועליו הסתמכתי כאן שפורסם ב: Food Science & Nutrition
Nutritional, antioxidative, and antimicrobial analysis of the Mediterranean hackberry (Celtis australis L.)
Ajda Ota Ana Miklavčič Višnjevec Rajko Vidrih Željko Prgomet Marijan Nečemer Janez Hribar Nina Gunde Cimerman Sonja Smole Možina Milena Bučar‐Miklavčič Nataša Poklar Ulrih

תמונות וסרטונים:

מראה העלים הלא סימטרים:

מראה הפירות:

שימו לב לגזע האפור המחורץ:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן