לחך אזמלני, לחך גדול, לחך מצוי

Plantago lanceolate

הלחך הוא אחד מצמחי המרפא החשובים שניתן למצוא בטבע, ולמרות שמו יש לו שימושים רבים גם למערכת הנשימה, וגם למערכת העיכול.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

 

איפה מלקטים?

הלֶחֶך נפוץ באדמות כבדות ובבתי גידול לחים שיש בהם מים עומדים, בשטחי בתה ובקרקעות לא מלוחות.

איך מזהים?

עשב קירח, על העלים עורקים מקבילים בולטים.

באביב עולה תפרחת בצורת שיבולת ובה עשרות פרחים קטנים וצפופים הפורחים בזה אחר זה – כל פעם פורחת טבעת אחת של פרחים.

לחך אזמלני:
הלחך האזמלני הוא עשב רב־שנתי חסר גבעול המגיע לגובה 30 ס"מ ויותר. בתחילת החורף יוצאת שושנת עלים מוארכים ומחודדי

לחך גדול:

שושנת העלים מורכבת מעלים פשוטים וגדולים דמויי אזמל ומחודדים באורך 7–10 ס"מ, בעלי עורקים מקבילים ובולטים. שפת העלה תמימה. עלי הלחך הגדול רחבים וביצתיים יותר מהאחרים. הרוחב חצי מאורך העלה. על הטרף חמישה עורקים מקבילים.

לחך מצוי:

לחך מצוי הוא עשב חד־שנתי נפוץ. שושנת העלים מורכבת מעלים פשוטים וגדולים דמויי אזמל ומחודדים באורך 7–10 ס"מ, בעלי עורקים מקבילים ובולטים. שפת העלה תמימה.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את העלים הצעירים כשהם נאים או מבושלים (העלים המבוגרים סיביים ומרים מדי). אפשר גם לסחוט אותם ולשתות את המיצוי.
הזרעים אכילים. כשהם סופחים מים הם מפרישים מוצילגים, ומשמשים כמייצב בתעשיית המזון.

מה יש בצמח?

בשימוש חיצוני: עוצר דימומים במהירות, אנטי־דלקתי ומעודד התחדשות רקמות. מניחים עלים קצוצים (טריים או מיובשים) על פצעים, דלקות עור, כיבים ממאירים, חתכים, עקיצות ואקנה.
בשימוש פנימי: משתמשים בעלים כמכווץ ומשקם רקמות ריריות (מעולה למערכת הנשימה והעיכול), אנטי־דלקתי, מרגיע, פותח חסימות, מטהר, משתן ומכייח.
טובים לטיפול בשלשול, דלקת במעי, כיב פפטי, מעי רגיז, כאבים וגירויים בשלפוחית השתן, ברונכיטיס, סינוסיטיס, אסטמה, שיעול יבש ושיעול עם ליחה.
הזרעים הם חומר משלשל טבעי.

הידעתם?

הלחך – פלנטגו הוא צמח מרפא חשוב שמשמש לשימושים רבים גם פנימיים וגם חיצוניים.

יש שימוש נפוץ בזרעים של הלחץ לבעיות עצירות. משתמשים בזרעים גם כהעשרה לקמחים ומאפים.

תמונות וסרטונים:

שושנת עלים של לחך מצוי:

שושנת עלים של לחך אזמלני:

שושנת עלים של לחך גדול:

מראה עמוד הפריחה והזרעים (צילום: גברי שיאון):

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן