Amaranthus blitoides S.Watson
בארץ גדלים כמה סוגי ירבוז: מופשל, ירוק שיבולת, לבן, עדין, שרוע ועוד. כולם אכילים וגדלים קרוב לבתים, לא פעם מבצבצים ממדרכות, כך שגם אם לא יצאתם לטבע, חפשו אותו ליד הבית.
הירבוז השרוע הוא המין הנמוך והמשתרע מביניהם.
הירבוז הוא קרוב משפחה של האמרנט התרבותי שאפשר לקנות בחנויות טבע, ונחשב למזון־על המספק כמות גדולה של חלבון ומינרלים חיוניים.
בשדות, בגינות, מבצבץ בין המדרכות ובצדי דרכים
הירבוז השרוע נוטה להשתרע על האדמה. ולא לעלות גבוה כמו הירבוזים האחרים.
העלים שלו קטנים ומבריקים בצורת מעויין.
הגבעול חלק ולא שעיר.
בניגוד לירבוזים האחרים שהפירות שלהם בקצה העליון של הצמח, כאן הפירות והפרחים הם מתחת לעלים.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
בליקוט ירבוז חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
עדיף ללקט עלים צעירים מהחלק העליון של הצמח
הירבוז הוא התחליף הקיצי המושלם לתרד. אוכלים את העלים ואת הפירות, טריים או מבושלים.
את העלים אפשר להכניס לסלט או להקפיץ במחבת. את הפירות אוכלים לאחר קילוף הקליפה בסלט או בתבשיל.
•העלים עשירים בחלבון איכותי, בסיבים תזונתיים, כלורופיל, ויטמינים ומינרלים. הירבוז מזין יותר מנבטי אלפלפה, וגם טעים.
• הפירות עשירים בסידן (פי שניים מאשר חלב), ברזל, אומגה 3.
• ויטמינים: בעיקר A, C ו-E – הרכב שמוריד כולסטרול.
•מינרלים: סידן, ברזל, מגנזיום, מנגן וסלניום.
•עלי האמרנט מכילים כמות גדולה של חומצה אוקסלית.
הירבוז הוא קרוב משפחה של האמרנט התרבותי שאפשר לקנות בחנויות טבע, ונחשב למזון־על המספק כמות גדולה של חלבון ומינרלים חיוניים.