Amaranthus blitum
בארץ גדלים כמה סוגי ירבוז: מופשל, ירוק שיבולת, לבן, עדין, שרוע, מבריק ועוד. כולם אכילים וגדלים קרוב לבתים, לא פעם מבצבצים ממדרכות, כך שגם אם לא יצאתם לטבע, חפשו אותו ליד הבית.
הירבוז הוא קרוב משפחה של האמרנט התרבותי שאפשר לקנות בחנויות טבע, ונחשב למזון־על המספק כמות גדולה של חלבון ומינרלים חיוניים.
מה שמיוחד בירבוז מבריק ומקל על הזיהוי שלו הוא דוגמא של V לבן על פני העלה.
בשדות, בגינות, מבצבץ בין המדרכות ובצדי דרכים.
העלים בצורת מעויין-משולש, יש על פני העלה כתם לבן בצורת האות V .
הגבעול חלק.
התפרחת והזרעים עשויים כמו כדורונים קטנים. שימו לב לתמונות לפרטים נוספים.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
בליקוט ירבוז חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
עדיף ללקט עלים צעירים מהחלק העליון של הצמח
אם מלקטים בעיר או בשדה – חפשו מקום נקי ולא מרוסס
הירבוז הוא התחליף הקיצי המושלם לתרד. אוכלים את העלים ואת הפירות, טריים או מבושלים.
את העלים אפשר להכניס לסלט או להקפיץ במחבת. את הפירות אוכלים בסלט או בתבשיל.
•העלים עשירים בחלבון איכותי, בסיבים תזונתיים, כלורופיל, ויטמינים ומינרלים. הירבוז מזין יותר מנבטי אלפלפה, וגם טעים.
• הפירות עשירים בסידן (פי שניים מאשר חלב), ברזל, אומגה 3.
• ויטמינים: בעיקר A, C ו-E – הרכב שמוריד כולסטרול.
•מינרלים: סידן, ברזל, מגנזיום, מנגן וסלניום.
•עלי האמרנט מכילים כמות גדולה של חומצה אוקסלית.
ברפואה הסינית האמרנט (שהם הזרעים של הירבוז) נחשבים למאכל מאוד מזין ומאוד בריא.
ארגון הבריאות העולמי ממליץ על אכילת ירבוז.
אנחנו ממליצים למי שחושש מחומצה אוקסלית, להרתיח את העלים 5 דקות במים, ולסחוט היטב.
אם כותשים את הצמח, אפשר להכין ממנו צבע ירוק או צהוב לבגדים.