דילוג לתוכן

טרשנית שרועה

Theligonum cynocrambe

צמח זעיר שעלעליו המבריקים טעימים. נפוץ מאוד בבתי גידול טבעיים, ולכן כדאי מאוד להכיר אותו.

איפה מלקטים?

הטרשנית היא אחד הצמחים השכיחים ביותר בארץ, והיא גדלה בסוגי קרקע שונים ומגוונים כמעט בכל הארץ, מהחרמון עד מדבר יהודה, בנוף של צומח עשבוני ובתה, ומעדיפה טרשים: קרקע רדודה או מעבר משולי סלעים ואבנים אל קרקע עמוקה יותר.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי שרוע, מגיע לגובה של 4–40 ס"מ.
העלים עדינים, נישאים על פטוטרת, צורתם ביצתית־מעוינת.
שפת העלה תמימה. העלים התחתונים נגדיים, העליונים מסורגים.
על פני העלה פרווה עדינה ומבריקה, גבעול עגול קירח לחלוטין וקרום לבן עדין בחיבור בין העלים.
חשוב לוודא שהגבעול אינו שעיר כולו, שהגבעול אינו מוציא חלב בחיתוך ושהוא עגול ולא מרובע.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את העלים כשהם טריים, יש להם טעם ייחודי ומעניין שנחמד לנשנש בטבע ומשתלב בכל סלט.
בבישול ובחימום העלים מאבדים מטעמם ומנפחם.

מה יש בצמח?

בעלי הטרשנית ניתן למצוא שפע של סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
לא נמצאו מחקרים ספציפים לגביה הבוחנים מה איכויות המרפא שלה. אבל כדאי ממש להכיר אותה בטבע.

הידעתם?

עלי הטרשנית מבריקים ומנצנצים בזכות שערות קטנות על פני העלה שיוצרות מראה מנצנץ.

תמונות וסרטונים:

העלים המבריקים בזכות השערות הקטנות שנמצאות עליהם:

הקרומים האופייניים שנמצאים בחיק העלה:

מרבד של טרשניות:

Credit: Photo by Pancrazio Campagna