חרצית עטורה

Chrysanthemum coronarium

שמה של החרצית בעברית לקוח מן המילה חרוץ, שפירושה זהב. והיא זכתה בשם הזה בזכות צבע הפרחים שלה.
העלים הארומטים שלה מאוד טעימים למאכל גם טריים וגם מבושלים.

תמונה ראשית – גברי שיאון.

איפה מלקטים?

נפוצה בשדות בור, מעזבות, שולי דרכים, חורבות, מקומות עשירים בחנקן או מופרים.

איך מזהים?

צמח חד־שנתי, מתחיל את החורף כשושנת עלים נמוכה ומוציא פרחים צהובים רבים בהמשך העונה.
העלים קירחים, גזורים־מנוצים באונות דקות ומחודדות עד לעורק הראשי.
מה שנראה כפרח הוא למעשה קרקפת של פרחים קטנים (בקוטר 3–6 ס"מ) בצבע צהוב־כתום או קרם־לבן עם מרכז צהוב.

למה לשים לב?

חשוב לשים לב להבדל בין חרצית לסביון:
עלי החרצית גזורים עד לעורק הראשי, ואילו עלי הסביון רק מפורצים.
גם הפרחים נבדלים בגודל ובצורה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט חרצית חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

בתחילת החורף אוכלים את העלים כשהם טריים או מאודים, טעמם מזכיר סלרי.
מאוחר יותר בעונה אוכלים את הגבעולים המקולפים ועלי הכותרת של הפרח.
בסין מכינים מהפרחים תה. החרצית פופולרית מאוד במטבחי אסיה. טעם העלים משתלב מצוין עם טחינה, מירין, רוטב סויה, דאשי, לימון, שום, אגוזים, חומץ אורז ועלים ירוקים אחרים.

מה יש בצמח?

עשיר בויטמיני A,C וקומפלקס B(במיוחד בB1).
הוא עשיר בחומצה כלורוגנית, קרוטן, פלבנואידים, ויטמינים ואשלגן. חלק מן ההשפעות המיטיבות: ירידה במשקל, הגנה נוגדת חמצון, סיכון מופחת של סרטן הריאות, כמו גם הגנה מפני בעיות לב וכלי דם, אבנים בכליות, צלוליטיס, נפיחות ואובדן עצם.

הידעתם?

בתרבות היפנית החרצית היא סמל לחיים ארוכים, ופרח החרצית משמש כחותם הקיסר. בסתיו חוגגים ביפן את יום החרצית בפסטיבל האושר.

תמונות וסרטונים:

מראה שושנת העלים בתחילת החורף:

מיקוד בצורת העלה:

מראה מרבדי הפריחה (צילום – גברי שיאון):

שימו לב לא להתבלבל בין חרצית (בשמאל) לבין סביון (בימין):

באביב מלקטים את גבעולי החרצית:

למה כדאי ללקט פרחי חרצית:

סרטון מקיף על ליקוט חרצית:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן