דילוג לתוכן

חרחבינה מכחילה/ חרמשית

Eryngium creticum/falcatum

חרחבינה היא צמח רב שנתי נפוץ בחורש שקל מאוד למצוא וללקט, עם איכויות מרפא מופלאות.

איפה מלקטים?

החרחבינה המכחילה גדלה בבתה ובגריגה, בעיקר בבתי גידול טבעיים אך גם בשדות בור ובנחלים בערבות.
החרחבינה החרמשית גדה בצל חורשים, ביערות ובבתות.
ניתן למצוא את שתיהן מהחרמון ועד הערבה.

איך מזהים?

עשב רב־שנתי.
בתחילת החורף יוצאת שושנת עלים תמימים, רכים, ביצתיים ודמויי לב צמודים כמעט לקרקע.
עם התקדמות העונה העלים הופכים גדולים יותר, גזורים וקוצניים.
באביב נוכל להבחין בין המינים השונים: מן החרחבינה המכחילה יעלו גבעולים מסועפים עם פרחים קוצניים שיכחילו ככל שיתקרב הקיץ; מן החרחבינה החרמשית יעלו עמודי פריחה לא מסועפים עם עלים גזורים מאוצבעים, משוננים וקוצניים. התפרחת מכחילה אך גדולה משל אחותה.
החרחבינה המכחילה מגיעה לגובה 20–50 ס"מ; החרמשית מגיעה לגובה 80 ס"מ.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את העלים הצעירים אוכלים כשהם טריים או מבושלים. עם הזמן הם הופכים מרים יותר (ובריאים מאוד; תבלו בלימון, מלח ושמן זית). את השורשים אוכלים כשהם טריים או מבושלים.
החרחבינה היא אחד הצמחים שיכולים לשמש כמרור בפסח.

מה יש בצמח?

נוגדת רעלים ואנטי־דלקתית, מכייחת, משתנת.
במחקרים נמצאו בה תרכובות נוגדות ארס (לטיפול בעקיצות עקרבים ונחשים), אנטי־בקטריאליות, אנטי־פטרייתיות ואנטי־טפיליות.
אפקטיבית לטיפול בסוכרת ונוגדת חמצון.
ברפואה המסורתית משתמשים בשורש ובעלים לטיפול בהפרעות בדרכי השתן, אבנים וכאבים בכליות, דלקות בדרכי השתן, עצירת שתן והורדת לחץ דם.

הידעתם?

תמונות וסרטונים:

מראה שושנת העלים בתחילת החורף:

החלק בו חרחבינה מכחילה נבדלת מהחרמשית הוא הפריחה.

חרחבינה חרמשית (צילום של רותי טלמור):

חרחבינה מכחילה (צילום של רותי טלמור):

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]