חרדל לבן

Sinapis alba

החרדל הלבן הוא אחד הכוכבים בליקוט. הטעם החריף של שמן החרדל, שמשותף לרבים ממשפחת המצליבים ונמצא בריכוז גבוה בחרדל, מורגש מהטעימה הראשונה. אפשר להוציא את החריפות בחימום קל של העלים.

תמונה ראשית – צילום רותי טלמור.

איפה מלקטים?

החרדל הלבן אוהב קרקעות עשירות בחנקן, לכן יצמח בשדות, במעזבות, בשולי דרכים ובחורבות.
חרדל השדה מעדיף שדות בור ושדות תבואה לא מרוססים.
את שניהם אפשר למצוא בשפע בכל הארץ, פרט למדבר.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי שעיר.
בתחילת החורף מופיעה שושנת עלים כינוריים, מחולקים לאונות. שפת העלה מפורצת. העלה כולו שעיר והשערות דוקרות מעט.
העלים התחתונים בעלי פטוטרת והעלים העליונים יושבים על הגבעול.
לקראת האביב יעלה עמוד תפרחת עם פריחה צהובה האופיינית לחרדל.
הפירות הם תרמיל שחלקו התחתון עבה וחלקו העליון בצורת חרב או חרוט.
לחרדל הלבן פרי מכוסה שערות דוקרות מעט וקצה הפרי נמצא בזווית ישרה לגבעול.

למה לשים לב?

לא מומלץ לאנשים הסובלים מיתר פעילות של בלוטת התריס! (מרכיבים גויטרוגנים- סופחי יוד, ולכן יכולים לפגוע בבלוטת התריס.)
לא מומלץ  לחולי סרטן על רקע הורמונלי.
לא מומלץ  למי שנוטל סטטינים, מדללי דם, למושתלים.  לסובלים מגזים עקב אכילת ירקות ממשפחת המצליבים, רצוי לאדות את העלים עם מכסה פתוח כדי שהשמנים הארומטים ייצאו החוצה ולשלב תבלינים סופחי גזים לבישול כגון: אניס, הל, שומר, כוסברה.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

את העלים אוכלים כשהם טריים, או מבושלים או מאודים.
בהמשך העונה נאכל גם את הגבעולים המקולפים והפרחים.
אפשר גם לאכול את הפירות – ירוקים או יבשים.

מה יש בצמח?

ויטמינים: A, קרוטנואידים, ויטמין K, פלבנואידים ונוגדי חמצון אחרים.
מינרלים: סידן, ברזל, מגנזיום, אשלגן, אבץ, סלניום, מנגן.
העלים עשירים בפיטוכימיקלים.
מנקה רעלים, פותח תיאבון ומזרז חילוף חומרים.

הידעתם?

ב-100 גרם עלי חרדל יש 215 אחוז מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין K, המסייע לבניית מסת עצם ולהגבלת נזק עצבי בחולי אלצהיימר.
כמו כן מכילים העלים 117 אחוז מהצריכה היומית המומלצת של ויטמין C – נוגד חמצון טבעי רב־עוצמה המגן מפני רדיקלים חופשיים וזיהומים ויראליים דמויי שפעת.
עלים טריים הם מקור מעולה לקומפלקס ויטמיני B: חומצה פולית, פירידוקסין, תיאמין, ריבופלבין וכו'.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים בחורף:

מראה הפריחה: (רותי טלמור)

מראה התרמילים בקיץ:

3 הסיבות הכי טובות לאכול חרדל:

ליקוט חרדל בקיץ:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן