Malva nicaeensis
השם חוביזה הוא שם עממי כללי ל4 מינים של צמחים: חלמית מצויה, חלמית קטנת פרחים, חלמית גדולה ומעוג כרתי.
בשלב העלים קשה מאוד להבדיל בין המינים השונים, ולנו כלקטים זה גם לא כל כך חשוב. העלים של 4 המינים טעימים וטובים למאכל.
תודה לרותי טלמור על התמונה הראשית.
החוביזה נפוצה מאוד בכל הארץ, בבתי גידול מופרים ומושפעי אדם כגון אשפתות, צדי דרכים, מרבצי צאן ובקר, גינות, קני נמלים, ובבתי גידול טבעיים בנוף של צומח עשבוני, ערוצים בערבות וצדי שבילים.
עשב חד־שנתי או רב־שנתי.
העלה נישא על פטוטרת, עגול, שלם או כפני בצורת כליה, מפורץ קלות ל־5–7 אונות, עורקיו מסתעפים כאצבעות. שפת העלה משוננת.
לפרח חמישה עלי כותרת.
בחלמית מצויה העלה מפורץ קלות ל־3–5 אונות משוננות. הפרח ורוד או סגול עם עורקים סגולים, קוטרו מגיע ל־2.5 ס"מ.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
אפשר לאכול את העלים, הגבעולים, הפרחים והפירות כשהם נאים או מבושלים.
העלים עדינים ומתאימים לסלטים וכתחליף תרד. כשהם גדולים אפשר להשתמש בהם למילוי, אך חשוב לשים לב שהם עדינים מאוד ולמלא בזהירות.
הפירות הירוקים יכולים להיות תחליף אפונה בסלטים, תבשילים ומרקים.
מהפירות היבשים אפשר להכין ג'עלה (ראו מתכונים).
העלים והגבעולים עשירים בחלבון איכותי, סיבים תזונתיים, ברזל וסידן, והוויטמיינם A, B ו־C
למרות שלסרפד יש תדמית כצמח עם המון ברזל וסידן, גם לחוביזה יש כמויות מאוד גדולות של ברזל וסידן. אין צורך להידקר.
אבל עדיף לאכול את החוביזה חיה. צפו בסרטון להסבר.