Olea europaea
הזית הוא אחד משבעת המינים ונפוץ מאוד גם כצמח בר. הפירות אכילים כמובן ותתפלאו לגלות על השימושים של העלים.
על הזית כתבתי בפירוט (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.
גדל בכל הארץ, בחורש, בסלעים, בבתי גידול טרשיים ובגינות.
עץ ירוק־עד נמוך.
העלים אזמלניים וצרים, שוליהם חלקים ופונים מטה. תחתית העלה מכסיפה, החלק העליון בצבע אפרפר.
הזיתים השחורים הם הפירות הבשלים.
אם אתם מלקטים עלים להכנת רפואה לחורף, שימו לב למיקום העץ ולמצבו; לא כדאי ללקט עלי מרפא מעץ חולה.
הזית הירוק אינו בשל, אך אפשר להכין ממנו שימורים.
הזית השחור הוא בשל ואפשר לבשל אותו ולהפיק ממנו שמן.
להכנת תמצית עלים: מבשלים 150 עלים בליטר מים במשך 45 דקות. מוזגים לבקבוקי זכוכית ושומרים במקרר. במקרה הצורך מערבבים ¼ כוס תמצית ב־¾ כוס מים.
הזיתים עשירים בחומצות שומן חיוניות