Micromeria fruticosa
זוטה היא צמח תה מושלם, יש לה טעם נענע מרענן וטעים מאוד.
שווה מאוד להכיר אותה וללקט אותה לא רק בגלל הטעם אלא גם בגלל איכויות המרפא שלה.
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.
את הזוטה אפשר למצוא גם בבתי גידול טבעיים על מחשופים של סלעים קשים. שם נראה אותה יוצאת מסדק בין הסלעים.
גם בגינות הזוטה הפכה להיות מאוד פופולרית.
היתרון בליקוט בגינה הוא שבגינה יהיו לה הרבה עלים, ועלים גדולים יחסית. בטבע היא יותר צנועה והעלים קטנים יותר (ככה זה כשאין השקיה קבועה…).
הזוטה נראית כמו עשב אפרפר ומסועף שמגיע עד גובה של 70 ס"מ. אבל בוטנית היא בן-שיח.
כשתשפשפו את העלה כבר תריחו את הריח דמוי המנטה היוצא מהעלים.
על העלים יש שערות קצרות, צפופות שמרגישות כמו קטיפה דקה.
כמו שאר החברים במשפחת השפתניים – הגבעול עם חתך מרובע. העלים נגדיים (שני עלים יוצאים מאותה נקודה בגבעול).
עלי הזוטה הם קטנים (ולכן היא קיבלה שם קטן גם בעברית וגם בלטינית), צורת העלה היא בין ביצה למעויין מעוגל.
יש הבדל בין העלים בחורף שהם גדולים יותר, לעלי הקיץ שקטנים יותר.
פריחת הזוטה היא מהאביב ועד הסתיו. הפרח לבן וקטן עם כתמים סגולים קטנים.
לא לשימוש בהריון ובהנקה.
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
בליקוט זוטה חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.
הזוטה משמשת כצמח לחליטה ולתיבול.
משתמשים בעלים שלה בעיקר לחליטה. את הפרחים עדיף להשאיר לצמח כדי שיתרבה.
המרכיב העיקרי בשמן האתרי של הזוטה הלבנה הוא פולגון pulegone שנמצא כאנטי בקטריאלי ואנטי חיידקי.
בזכות היכולת המחטאת שלו, יש לו מגוון שימושים גם למערכת הנשימה וגם למערכת העיכול.
מרכיב נוסף בשמן האתרי עם יתרונות בריאותיים רבים הוא האיזומנטול שנותן לזוטה את הריח הדומה לנענע. לאיזומנטול יש השפעה פותחת נשימה ומחטאת.
ברפואה המקומית היא משמשת לטיפול בבעיות במערכת העיכול, בתסמיני שפעת, להורדת לחץ דם, לריח רע בפה, ועוד.