ורוניקה מבריקה

Veronica polita

הוורוניקה היא צמח קטן שמגיע לגינות בעצמו ויוצר מרבדים ירוקים יפים.
היא שייכת לסוג של צמחים בעלי פריחה מרשימה במשפחת הלחכיים שמונה מאות מינים. 14 מינים גדלים בישראל ועוד ארבעה מינים נתונים בספרות, אך נראה שגדלים מחוץ לגבולות הארץ.
הסוג ורוניקה נקרא על שם ורוניקה הקדושה שעל פי המסורת הנוצרית ליוותה את ישו למקום צליבתו וניגבה את פניו.
תודה רבה לגברי שיאון ושרה גולד על התמונות.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

הוורוניקה המבריקה גדלה בעיקר במדשאות ובסדקי מדרכות. היא שכיחה יותר בבתי גידול אלו מאשר בטבע.

התפוצה היא מהגולן ועד צפון הנגב. ורוניקה מבריקה מגיעה עד להר הנגב.

איך מזהים?

ורוניקה היא צמח נמוך, שעיר ומשתרע המגיע לגובה 10 ס"מ.
העלים משולשים (או בצורת חצי עיגול), שפתם משוננת, מכוסים בשערות לבנות (השערות של ורוניקה מבריקה קצרות יותר ובולטות פחות). הגבעולים שעירים ובצבע ירוק עד אדום.
הפרחים הקטנים מתחילים לבצבץ בינואר (5–7 מ"מ). לפרחים יש ארבעה עלי כותרת. עלי הכותרת אינם אחידים בגודלם: שניים מהם שנמצאים זה מול זה זהים בגודלם, ואילו עלה הכותרת העליון רחב, ועלה הכותרת התחתון צר. מתוך הפרח מציצים שני אבקנים ועמוד עלי אחד.
הפרחים של ורוניקה לבנה הם לבנים, ואילו הפרחים של ורוניקה מבריקה הם כחולים וקטנים יותר.
הפרחים חיים שעות בודדות, ואחריהם מתפתח הפרי שהוא הֶלקט שעיר (שערות זיפניות בוורוניקה לבנה וקצרות ובלוטיות בוורוניקה מבריקה) שנראה כמו שני כדורים פחוסים ומחוברים, ובו נמצאים הזרעים.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

העלים אכילים אחרי בישול.
אפשר גם להכין מהם חליטה רפואית.
הפרחים אכילים טריים ומצוינים כתוספת לסלטים, לקישוט קינוחים ועוד.

שילובים טובים:
אפשר להוסיף את העלים הקטנים לקדרות ותבשילים בסוף הבישול. הם מוסיפים לתבשיל את איכויות המרפא שלהם, ובזכות קוטנם הם נוחים לאכילה גם לילדים (שבעבורם עלים גדולים אינם נוחים לאכילה).
אפשר לשלב את העלים הקטנים והפרחים בממתקים וסוכריות (בסוכריות ריקולה משתמשים במין אחר של ורוניקה). לפני השימוש הביאו בחשבון את אורך החיים הקצר של הפרחים.

מה יש בצמח?

בעלי הוורוניקה משני המינים נמצאו גליקוזידים אירידואידים (תרכובות מרירות נוגדות זיהום, מגינות על הכבד וממריצות מרה) ותרכובות פנוליות. נמצאה פעילות אנטי־מיקרוביאלית, מפחיתת דלקת ונוגדת חמצון.
לפי מחקרים ראשוניים, אפשר להשתמש בצמחים האלה כדי לעזור לשימור מזון בדרכים טבעיות בזכות התכונות האנטי־בקטריאליות שלהם.
קרובת המשפחה של הוורוניקות המקומיות היא הוורוניקה הרפואית שמשתמשים בה לטיפול במחלות נשימה כי היא מכייחת, ולטיפול בבעיות עיכול.

הידעתם?

תמונות:

מראה הפירות הזעירים (צילום של שרה גולד)

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן