ורוניקה לבנה

Veronica cymbalaria

הוורוניקה היא צמח קטן שמגיע לגינות בעצמו ויוצר מרבדים ירוקים יפים.
היא שייכת לסוג של צמחים בעלי פריחה מרשימה במשפחת הלחכיים שמונה מאות מינים. 14 מינים גדלים בישראל ועוד ארבעה מינים נתונים בספרות, אך נראה שגדלים מחוץ לגבולות הארץ.
הסוג ורוניקה נקרא על שם ורוניקה הקדושה שעל פי המסורת הנוצרית ליוותה את ישו למקום צליבתו וניגבה את פניו.

תודה מיוחדת לגברי שיאון על התמונות.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

ורוניקה לבנה גדלה בסדקי מדרכות, בקירות אבן, ובסבך שיחים. מספיק לה סדק קטן להיכנס בו והיא תמצא דרך לשגשג. בטבע היא גדלה בבתה (בית גידול שבו שולטים צמחים מעוצים נמוכים), בחורש וביער, בעיקר במחשופי סלע מוצלים.

איך מזהים?

ורוניקה היא צמח נמוך, שעיר ומשתרע המגיע לגובה 10 ס"מ.
העלים משולשים (או בצורת חצי עיגול), שפתם משוננת, מכוסים בשערות לבנות (השערות של ורוניקה מבריקה קצרות יותר ובולטות פחות). הגבעולים שעירים ובצבע ירוק עד אדום.
הפרחים הקטנים מתחילים לבצבץ בינואר (5–7 מ"מ). לפרחים יש ארבעה עלי כותרת. עלי הכותרת אינם אחידים בגודלם: שניים מהם שנמצאים זה מול זה זהים בגודלם, ואילו עלה הכותרת העליון רחב, ועלה הכותרת התחתון צר. מתוך הפרח מציצים שני אבקנים ועמוד עלי אחד.
הפרחים של ורוניקה לבנה הם לבנים, וחיים שעות בודדות, ואחריהם מתפתח הפרי שהוא הֶלקט שעיר (שערות זיפניות) שנראה כמו שני כדורים פחוסים ומחוברים, ובו נמצאים הזרעים.

למה לשים לב?

למי שאינו מכיר את הוורוניקה כדאי לחכות לפריחה ולוודא את הזיהוי בעזרת הפרח (השתמשו בזכוכית מגדלת או פונקציית ההגדלה במצלמת הטלפון החכם).

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

העלים אכילים אחרי בישול.
אפשר גם להכין מהם חליטה רפואית.
הפרחים אכילים טריים ומצוינים כתוספת לסלטים, לקישוט קינוחים ועוד.

מה יש בצמח?

בעלי הוורוניקה משני המינים נמצאו גליקוזידים אירידואידים (תרכובות מרירות נוגדות זיהום, מגינות על הכבד וממריצות מרה) ותרכובות פנוליות. נמצאה פעילות אנטי־מיקרוביאלית, מפחיתת דלקת ונוגדת חמצון.

לפי מחקרים ראשוניים, אפשר להשתמש בצמחים האלה כדי לעזור לשימור מזון בדרכים טבעיות בזכות התכונות האנטי־בקטריאליות שלהם.

קרובת המשפחה של הוורוניקות המקומיות היא הוורוניקה הרפואית שמשתמשים בה לטיפול במחלות נשימה כי היא מכייחת, ולטיפול בבעיות עיכול.

הידעתם?

תמונות:

מראה העלים והפריחה הזעירים מקרוב (צילום של גברי שיאון)

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

דילוג לתוכן