דילוג לתוכן

דל-קרניים כרמלי

Synelcosciadium carmeli

דל קרניים כרמלי הוא אחד הצמחים המסקרנים של האביב – הפירות הטעימים והריחניים שלו אכילים כשהם רכים ומתבלים כל סלט וקוקטייל בניחוח המיוחד שלהם.
ראו עליו פרטים מלאים בהדרכת העומק על הצמחים במשפחת הסוככיים.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

הוא צומח בנוף של צומח עשבוני, בבתה, בחורש פתוח, בבתי גידול מופרים, בשולי דרכים ובשדות בור.
נפוץ מהחרמון ועד הרי יהודה.

איך מזהים?

עשב חד שנתי שעיר או מכוסה זיפים הדוקים המגיע לגובה של 200-60 ס"מ.
העלים נמצאים בעיקר בבסיס הצמח, גזורים, מנוצים פעם אחת.
גבעול התפרחת מחוספס בזכות זיפים קטנים הפונים כלפי מעלה.
הפריחה מאפריל ועד יוני בעלת סוככים מרובים, שבכל אחד מהם 3-7 סוככונים. עלי הכותרת לבנים, מכוסים זיפים בצידם התחתון. קל להבדיל בו מסוככיים אחרים כי התפרחת שלו דלילה (דלת קרניים).
הפרי סגלגל, פחוס, מכוסה זיפים בקוטר 7-8 מ"מ.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אוכלים את הפירות הירוקים. יש להם טעם טעים ומעניין שמזכיר פירות הדר.

מה יש בצמח?

בגלל שהצמח הוא מקומי ולא נפוץ במדינות אחרות לא יודעים הרבה על איכויות המרפא שלו ועל ההרכב הכימי – לא נחקר מספיק.

הידעתם?

דל קרניים כרמלי הוא מין אנדמי – ייחודי למדינתנו.

תמונות:

מראה הזרעים בשלב בו מומלץ לאכול אותם:

מראה העלים במורד הגבעול:

מראה הפריחה הדלה (שבגללה הוא קיבל את השם):

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]