גרניון רך

Geranium molle

גרניון הוא סוג של צמחים נפוצים מאוד בטבע וליד הבית, וכדאי מאוד להכיר אותם.
לרוב הם קטנים ועדינים, ופריחתם סגולה.
גרניון רך הוא צמח קטן ונפוץ שאוכלים אחרי חליטה ושפיכת המים.
בארץ גדלים בטבע תשעה מינים. פירטתי כאן את הנפוצים מהם.
*הגרניום שאנחנו מכירים מהאדניות הוא בכלל סוג אחר (מאותה משפחה) הנקרא בשפה הבוטנית פלרגוניום.

תודה רבה לגברי שיאון ואוהד בנימיני על התמונות.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

גרניון רך גדל בעיקר במעזבות, בנוף של צומח עשבוני ובשדות בור.
התפוצה היא מהגליל העליון והגולן ועד הר הנגב.

איך מזהים?

גרניון רך הוא עשב נמוך ומשתרע, המגיע עד לגובה 20 ס"מ. + העלה דמוי כליה, שעיר, ויש עליו עורקים שקועים שמתחילים מהמרכז ונמשכים עד שולי העלה. שפת העלה שסועה לעומק חצי רדיוס העלה. הגבעולים שעירים. + הפריחה ורודה־סגולה, מרכזה בהיר ובעלת עורקים כהים. לכל פרח חמישה עלי כותרת וכל אחד מהם שסוע לשניים, ולכן נראה כאילו יש לו עשרה עלי כותרת. + הפרי בעל מקור קצר (8–12 מ"מ).

למה לשים לב?

חשוב לא להתבלבל עם כמה צמחים בגינון לא אכילים שעליהם דומים לגרניון, כמו ספלילה. אולם העלים שלהם בעלי פנים חלקות ומבריקות, ואילו עלי הגרניון שעירים.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אפשר לאכול את העלים של הגרניון לאחר חליטה להוצאת המרירות. את עלי גרניון הארגמן אפשר לאכול טריים אם אינם מרים מדי. אפשר לאכול את השורשים לאחר בישול להוצאת המרירות.
העלים יהיו תוספת נפלאה לתבשילים, מאפים ומרקים. הם ישתלבו היטב עם תבלינים מהמזרח, שום, בצל ולימון.

מה יש בצמח?

הטאנינים בעלי הגרניון עוזרים גם לכווץ פצעים וגם לעצור שלשולים.
ברפואה המסורתית מרתָח מהעלים משמש לעצירת דימום, למחלות קיבה, לזיהומים בכליות, ולצהבת.
גרניון רך: משמש לטיפול בדלקות עור ובבעיות נשימה, ולהגברת ייצור חלב אם.

הידעתם?

תמונות:

מראה העלים (צילום אוהד בנימיני)

מראה הפריחה (צילום: אוהד בנימיני)

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן