גרניון עגול

Geranium rotundifolium

גרניון הוא סוג של צמחים נפוצים מאוד בטבע וליד הבית, וכדאי מאוד להכיר אותם.
לרוב הם קטנים ועדינים, ופריחתם סגולה.
בארץ גדלים בטבע תשעה מינים. פירטתי כאן את הנפוצים מהם.
*הגרניום שאנחנו מכירים מהאדניות הוא בכלל סוג אחר (מאותה משפחה) הנקרא בשפה הבוטנית פלרגוניום.

תודה רבה לגברי שיאון (תמונה ראשית) ואוהד בנימיני על התמונות.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

גרניון עגול גדל באזורים שהייתה בהם התערבות אנושית (שולי דרכים, גינות, שדות וכו'), וגם בטבע בנוף של צומח עשבוני, בבתה, חורש ויער. התפוצה היא מהחרמון ועד הר הנגב.

איך מזהים?

גרניון עגול הוא עשב נמוך ומשתרע, המגיע עד לגובה 20 ס"מ.
העלה דמוי כליה, שסוע ל־5–7 אונות שהגזירה שלהן מגיעה עד חצי מרדיוס העלה. כל אונה מחולקת לכמה תתי־אונות. הגבעולים אדמדמים ושעירים.
הפריחה בצבע ורוד־סגול. מרכז הפרח בצבע לבן. אין מפרץ בקצה עלי הכותרת. הפירות שלו בעלי מקור קצר (15–20 מ"מ).

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

אפשר לאכול את העלים של הגרניון לאחר חליטה להוצאת המרירות.
אפשר לאכול את השורשים לאחר בישול להוצאת המרירות.

מה יש בצמח?

הטאנינים בעלי הגרניון עוזרים גם לכווץ פצעים וגם לעצור שלשולים.
ברפואה המסורתית מרתָח מהעלים משמש לעצירת דימום, למחלות קיבה, לזיהומים בכליות, ולצהבת.

הידעתם?

תמונות:

מראה העלים (צילם אוהד בנימיני):

מראה הפריחה (צילם אוהד בנימיני):

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן