גרגר הנחלים

Nasturtium officinale

צמח הגדל כששורשיו טבולים במים, פורח בלבן.
עליו החריפים מעידים שהוא קרוב משפחתו של החרדל (משפחת המצליבים).
יש המחשיבים אותו לאח המפורסם פחות של הקייל.
דומה במראהו לכרפס הביצות, אך טעמו חריף.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

הגרגר גדל בנחלים, מעיינות, שלוליות, ביצות ושולי בריכות כששורשיו טבולים במים רדודים.

איך מזהים?

עשב קירח המגיע לגובה 15–70 ס"מ.
העלים מנוצים ל־3–7 זוגות עלעלים רכים, מבריקים, חלקים, עם שפה חלקה.
העלעל העליון גדול מהעלעלים האחרים.
לפרח 4 עלי כותרת בצבע לבן.
הפרי מוארך, ישר וחלק, באורך 1–2 ס"מ.
קל להבחין בטעם החריף של העלים.

למה לשים לב?

שימו לב לא לעקור את הצמח מהשורש.
ודאו שהצמח גדל באדמה לחה וטעמו מזכיר חרדל או כרוב.
לקטו רק במקורות מים נקיים שאין בהם צואת בעלי חיים או שאריות חומרי הדברה.

איך לאכול?

את העלים והפרחים אוכלים כשהם טריים.
רוטב מלח, לימון ושמן זית יחמיא לו, אך הוא ישתלב היטב גם במעט מתיקות.
הגרגר יכול להחליף את עלי האורוגולה בסלט.
בשל ריכוז היוד הגבוה, חשוב להיזהר מצריכת יתר של גרגר הנחלים, במיוחד במצבים של דלקת שלפוחית השתן או פעילות־יתר של בלוטת התריס.

מה יש בצמח?

עשיר בסיבים תזונתיים ובכלורופיל.
ויטמינים: A, קומפלקס ויטמיני B, E וחומצה פולית. מכיל ריכוז גבוה של ויטמין C וויטמין K.
מינרלים: ברזל, סידן ואשלגן.

הידעתם?

גרגר הנחלים שימש כצמח מרפא כבר ביוון העתיקה. מסופר שהיפוקרטס הקים את בית החולים הראשון בסמוך לנחל, מכיוון שרצה אספקה שוטפת של הגרגר שגדל שם.

תמונות:

מראה הפריחה והפירות:

עלה של גרגיר בשמאל וכרפס הביצות בימין:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן