גפן היין, גפן היערות

Vitis vinifera

גפן היין היא אחת הצמחים הקדומים ביותר ששימשו את האדם למאכל, ולטקסים דתיים.
יש בו כל כך הרבה טעם – גם בעלים וגם בפירות.
גרסת הבר של גפן היין היא גפן היערות. העלים קטנים משמעותית וגם הפירות אבל הטעמים מופלאים.

וכדאי לקרוא את המאמרים והמתכונים ששמתי לכם בנושא.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

הגפן היא שיח מטפס שתמיד תטפס על עצים, גדרות, שיחים אחרים וכו'. לעיתים רחוקות היא זוחלת על האדמה.
ניתן ללקט את הגפן גם בטבע – בבתי גידול טבעיים כמו חורש, ומקומות עם שיחים נמוכים, בחורבות של כפרים, בשולי נחלים ומעיינות, וגם בגינות, בגינון ציבורי, ובקרבת בתים.

איך מזהים?

הגפן היא שיח מטפס – לכן תמיד תמצאו קנוקנות לאורך הגבעולים.
צורתם של עלי הגפן משתנה – מעלים עם מפרצים עמוקים, ועד עלים קטנים עם מפרצים קטנים.
גם המרקם משתנה – זן איזבלה הוא זן עם פני עלה מחוספסים, וזני הבר שפגשתי הם עם עלים חלקים ולא שעירים בכלל.
אם יש פירות – ענבים על הצמח – מאוד קל לוודא את הזיהוי.

גפן היא נשירה – בסוף החורף היא מצמיחה עלים חדשים, ובסוף הסתיו היא משירה אותם.

למה לשים לב?

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.

בליקוט גפן חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

החלקים האכילים בגפן הם העלים שלה – בכמות גדולה לצרוך רק אחרי בישול. ובכמות קטנה של עד חצי כוס – אפשר לאכול טריה.
והפירות שלה – הענבים שכולנו רגילים לאכול.
שימו לב שיש גם שימושים לענבי בוסר על ידי שימוש בחומציות שלהם.

מה יש בצמח?

עלי גפן הם מקור מעולה לסיבים (1.5 גרם לכוס).
הם מכילים כמויות גבוהות של ויטמיני A ו K המסיסים בשמן. כוס אחת של עלי גפן מכילה 3,853 יחידות בינלאומיות של ויטמין A (הצריכה היומית המומלצת), ו15.2 מיקרוגרם ויטמין K.
כוס עלי גפן מכילה גם 51 מיליגרם סידן,(כ -5% מצריכת הסידן היומית), וגם 0.37 מיליגרם ברזל.
העלים מכילים גם ויטמין C וויטמין E (אלפא-טוקופרול), וקומפלקס ויטמיני B.

הידעתם?

עלי גפן הם חלק מהקולינריה המקומית בכל אגן הים התיכון וכל תרבות פיתחה מאכלים אחרים איתם.
הציצו במתכונים שכאן, המכילים שלל אפשרויות להכנת תבשילים עם עלי גפן + תבלין עלי גפן שנותן את אותו הטעם בלי כל העבודה.

אחד הטעמים האהובים עלי עוד מילדות הוא עלי גפן ממולאים. רק כשגדלתי ולמדתי קצת את הכימיה של האוכל, הבנתי שבעצם יש חומרים בעלי הגפן שמרככים את האורז וגורמים לטעם המופלא הזה.
התגלית הכי חשובה היתה שאין צורך בכלל לגלגל את עלי הגפן כדי להשיג את התוצאה (גם מבחינת הטעם וגם מבחינת הנימוחות של האורז), ובעצם אפשר להכין פשטידת עלי גפן או פשוט לקצוץ עלי גפן ולבשל עם האורז ולהשיג תוצאה מדהימה.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים הקטנים יותר ומפורצים פחות של גפן היערות:

ולעומתם, גפן היין:

סרטון עם הסבר על ליקוט עלי גפן:

 

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

מתכונים שמשתמשים בגפן:

אורז עם עלי גפן (לממהרים)

דילוג לתוכן