גזר קיפח

Daucus carota

גרסת הבר של גזר הגינה שאנחנו מכירים. הפרחים שלו בולטים מאוד בסוף האביב ויפים מאוד. אבל החלק הכי טעים בו הוא השורש שמלקטים בתחילת החורף (התזמון חשוב כי שורש של צמח שפרח הוא מר וסיבי).
שימו לב – יש הרבה צמחים ממשפחת הסוככיים שדומים לגזר קיפח אבל הם רעילים ואפילו מסכני חיים.
לכן – לקטו רק אם אתם עוברים היטב על סימני הזיהוי וכולם נכונים. אם משהו אחד לא מסתדר – ותרו על הליקוט.
אם אתם לא רואים את סימני הזיהוי אל תלקטו אותו רק לפי התמונות כי אתם חושפים את עצמכם לסכנת הרעלה חמורה מצמחים דומים.

יש הדרכת עומק על הסוככיים שבה תלמדו הכל על הגזר ואיך להבדיל בינו לבין צמחים אחרים.
שווה ממש להכיר אותו וללקט אותו.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

שדות בור, בצִדי דרכים ובבתה של החבל הים תיכוני.
גדל גם בבתי גידול טבעיים וגם במקומות המופרעים ע"י האדם.
ניתן למצוא אותו בשפע גם בעיר, ממש ליד הבית.

איך מזהים?

הזיהוי של גזר חייב להיות ודאי. יש צמח דומה לו שנקרא רוש עקוד שדומה לו אבל רעיל. אז- אם לא בטוחים-לא מלקטים.
עלים גדולים גזורים ושעירים, מנוצים 2–4 פעמיים, בריח אופייני לגזר, המסודרים בשושנת עלים בבסיס הצמח.

שימו לב, הנקודה השחורה במרכז הפרח היא לא ייחודית לגזר. יש אותה לעוד סוככיים רעילים. אז אל תשתמשו בה כאמצעי זיהוי.

לפני אכילה ודאו ש:
1. צורת העלים – ניסיתי לתת כאן כמה שיותר תמונות.
2. שעירות העלים- הצד החיצוני של פטוטרות העלים שעיר.
3. חתך הפטוטרת בצורת U ופנים העלה חלק.
4. בסיס הצמח בצבע סגול-אדמדם. (לא מנוקד, אלא רציף) ושעיר מאוד.
5. ריח וטעם מובהקים של גזר בעלים.
6. אם יש באזור את הפריחה של שנה שעברה-עוזר לביטחון.

למה לשים לב?

** נשים בהריון צריכות להימנע מהזרעים.
הזיהוי של גזר חייב להיות ודאי. יש צמח דומה לו שנקרא רוש עקוד שדומה לו אבל רעיל. אז- אם לא בטוחים-לא מלקטים.
ברוש עקוד -הפטוטרות חלקות (קרחות), יש עליהם פסים רדיאלים של העורקים, עלים כהים יותר, צומח יותר לגובה ופחות שטוח בשלבים ראשונים, חתך הפטוטרת בצורת U קרוב לגבעול אבל מתעגל לקראת קצה העלה, הוא לא מריח כמו גזר (יש האומרים שהוא מסריח, אני לא רוצה להעליב). עלי הרוש דומים לפטרוזיליה, ועלי הגזר כאילו גזורים פעם נוספת. הגבעול של הרוש מנוקד בסגול.
אם הגזר שמצאתם חלק – זה אולי לא גזר – ספק סביר כדי שלא תאכלו אותו.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.

איך לאכול?

אפשר לאכול את עלי הגזר טריים או מבושלים.

הגזר הוא צמח דו-שנתי. את השורש הלבן של הגזר אפשר לאכול:
בסוף השנה הראשונה (זאת אומרת בחודשים פברואר-מרץ)- לפני כן הוא קטן מידי ועדיף לחכות.
בתחילת השנה השניה – כשהוא מבצבץ מהאדמה (בחודשים דצמבר-ינואר).
ברגע שלצמח יש 3 פרקים בגבעול – השורש כבר מר מידי. עדיף להשאיר אותו באדמה ולחכות לפרח ולזרעים שלו.

לא כדאי לחכות לסוף השנה השניה כשהוא יוציא את התפרחת (אז השורש כבר ממש מר וסיבי).

אפשר לאכול את התפרחת טריה, או מבושלת. אפשר להכין חטיף מתפרחות מטוגנות. וכיף לשלב אותו בקוקטיילים (יש מתכון למנויים).
אפשר לתבל מאכלים עם הזרעים (לא לנשים בהריון).

בכל שלב בעונה אפשר להשתמש בעלים כדי להכין ציר ירקות – לשלב במרקים.

מה יש בצמח?

משתן, מרגיע את מערכת העיכול, מזרז את המחזור החודשי, לטיהור, תומך בכבד, ממריץ פינוי פסולת דרך הכליות, מסייע במחלות דרכי השתן, לחיזוק העצמות והשיניים, אנטי-טפילי, להפחתת גזים וכאבי בטן, מעודד ייצור חלב אם.

ברפואה העממית נשים אכלו מידי יום זרעי גזר כאמצעי מניעה טבעי. הזרעים הם "גלולת הבוקר שאחרי" מסורתית. לא הייתי סומכת על זה למי שרוצה להימנע מהריון.

הידעתם?

השורשים של גזר הבר הם לבנים. והשורשים של הגזר שאנחנו קונים בחנויות הם כתומים. איך זה יתכן?
יש כל מיני גירסאות לסיפור כמו הגרסה שאומרת שהמלכה ההולנדית פקדה על החקלאים ההולנדים לגדל גזר כתום כי זה הצבע הרשמי של הולנד, וגם שבמאה ה17 טופח זן של גזר שהוא כתום (מכיל הרבה בטא-קרוטן) כמחווה לוויליאם מאורנג',
ובכל מקרה – זו פשוט המוטציה שהפכה לפופולרית ודחקה כמעט את כל הצבעים האחרים.

תמונות וסרטונים:

מראה בסיס הצמח בתחילת החורף: (שימו לב לשעירות. היא סימן זיהוי חשוב מאוד)

מראה העלים בבסיס הצמח:

מראה העלים במעלה הגבעול:

הפריחה:

 

למה לגזר יש כתם שחור במרכז?

 

איך מזהים גזר:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן