גדילן

Silybum marianum

גדילן הוא השילוב המושלם בין טעם לבריאות נהדרת. הוא אחד הצמחים החורפיים שאני הכי אוהבת ללקט ולאכול בכל שלב. הוא אלוף ניקוי הרעלים ואחד הצמחים שהוכחו מחקרית לתמיכה בתפקודי הכבד.

תמונה ראשית – צילם גברי שיאון.

שימו לב להדרכת עומק בנושא מורכבים הזמינה לכם במאמרים שבה אפשר ללמוד עוד עליו.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

נפוץ בכל הארץ, בקרקעות כבדות, חומות ועשירות בחומר אורגני, במעזבות, בשדות ובשולי דרכים.

איך מזהים?

עשב חד־שנתי קוצני. הצמח הצעיר נראה כשושנת עלים קוצניים גדולים עם רשת עורקים לבנים. בהמשך העונה מעלה עמוד תפרחת גבוה.
התפרחת סגולה בדרך כלל (יש גם פרחים לבקנים), לאחר ההתייבשות היא הופכת צהובה.
(ראו במאמר נפרד את ההבדל בין הברקן לגדילן)

למה לשים לב?

שימו לב – הצמח דוקרני מאוד!
בליקוט נקטוף את העלים הצעירים והרכים ביותר.

איך לאכול?

הגדילן משמש באזורנו למאכל ולמרפא כבר יותר מ־2000 שנה.
את העלה אפשר לאכול טרי או מבושל, אחרי שגוזרים ממנו את הקוצים (שימו לב להבדל בטעם בין העלה לעורק). העלים הצעירים טעימים מאוד, אך כשהם מתבגרים הם הופכים מרירים – אז אוכלים רק את הגבעול או את שדרת העלה.
לפני שלב הפריחה אפשר לאכול את השורש טרי או מבושל, טעמו דומה לזה של ארטישוק ירושלמי.
גם גבעול התפרחת אכיל כשהוא מקולף, וכן הפרח והזרעים.
לאכילת הפרח: גוזמים את הקוצים, חושפים את בסיסו הלבנבן ואוכלים. באתר שלי תוכלו למצוא סרטון שמדגים זאת.
לאכילת הזרעים: כשהפרח מתייבש, מושכים בשערות הלבנות – הזרעים המחוברים אליהן ייצאו יחד איתן. היכנסו לאתר לצפייה בסרטון הדגמה.

מה יש בצמח?

הגדילן הוא נוגד חמצון, אנטי־דלקתי, מעורר את מערכת החיסון, מגן על הכבד, נוגד סרטן, מנקה רעלים (בעיקר מהכבד) ונחשב לצמח ש"יודע לשאוב רעלנים מהגוף", מעכב הזדקנות, מרגיע, מגביר הפרשת מיצי מרה, מאזן רמות סוכר ולכן אפקטיבי לטיפול בסוכרת.
צריכה קבועה של גדילן יכולה להפחית סיכון למחלות לב, סרטן וסוכרת, מצמצמת פגיעה בכבד ובכליות, מעכבת את הזדקנות העור והראייה ותורמת לבריאות השרירים והמפרקים.

** לגדילן השפעות אסטרוגניות, לכן אינו מומלץ לנשים הסובלות מאנדומטריוזיס, שרירנים ברחם, או סרטן השד, שחלות והרחם.
במקרים של סרטן הערמונית אין לצרוך גדילן ללא אישור רופא.

רוב היתרונות הבריאותיים שנזכרים כאן נחקרו בעיקר על זרעי הגדילן, שיש בהם ריכוז גבוה של החומרים הפעילים. בעלים הריכוז נמוך יותר, אך הגדילן בריא בכל עונה ובכל מצב, ולא צריך לחכות לזרעים.

הידעתם?

באנגלית נקרא הגדילן Our Lady's Thistle, Holy Thistle, Milk Thistle. על פי האגדה, העלים התכסו ברשת הלבנה אחרי שטיפה מחלבהּ של מרים הבתולה נפלה על אחד העלים.

תמונות וסרטונים:

מראה העלים בתחילת החורף:

מראה שיא הפריחה:

השלב בו אפשר ללקט את הזרעים היבשים של הגדילן:

השלב בו כבר אין מה ללקט (כל הזרעים פוזרו):

הסבר על הגדילן:

ליקוט זרעי גדילן:

למה מתי ואיך לאכול זרעי גדילן:

איך מבדילים בין גדילן לסרפד:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

מתכונים שמשתמשים בגדילן:

אורז דרקונים

דילוג לתוכן