Vicia galeata
בקית הביצות היא קטניה קטנה ויפייפיה עם פריחה לבנה ותרמילים טעימים. בתי הגידול שלה הולכים ומצטמצמים לכן נהיה מאוד זהירים בליקוט שלה.
שימו לב לכללי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם צמחים אחרים דומים אבל לא אכילים.
ושימו לב להדרכת עומק בנושא קטניות הזמינה לכם במאמרים שבה אפשר ללמוד על הקטניות השונות, איך לזהות אותן ואיך לאכול אותן.
פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.
היא גדלה בסבך של גדות נחלים, מעיינות וביצות.
בבתי גידול בשולי מים מתוקים.
ניתן למצוא אותה ברוב אזורי צפון הארץ ומרכזה.
קטניה מטפסת חד שנתית משורגת ומסועפת.
היא יכולה להגיע לגובה של 2 מטר.
העלה מנוצה ל 4-10 זוגות עלעלים מסורגים על הגבעול, ובקצהו כמה קנוקנות.
העלעלים בצורת ביצה עם קצה קטום עם זיף.
הפריחה: בין פברואר למאי, הפרחים באשכולות של 3-5 פרחים.
הפרח פרפרני בגודל 15-20 מ"מ הנישא על עוקץ קצר עם שערות דלילות. הפרח בצבע לבן, קרם עד ורוד, עם עורקים עדינים בצבע סגול.
הפרי: הפרי קצר, קירח לגמרי ועבה.חתך הפרי גלילי. בקצה הפרי יש מקור ארוך ומאונקל.
בתמונה השלישית תוכלו לראות בימין תרמיל של בקיית הכלאיים שהוא שעיר, ובשמאל את בקיית הביצות – תרמיל חלק.
יש שלבים בחיי הבקיה הזו שמתפתחים בה תרכובות ציאנידיות. אפשר להרגיש אותן על פי הטעם/ריח שמזכיר שקדים מרים או מרציפן.
אם טעמתם מרציפן או משהו שמזכיר שקדים, אל תילחצו. פשוט תירקו את הזרעים ואל תמשיכו לאכול וללקט מהצמח הזה.
**לא למאכל לאנשים שאלרגים לפול או לקטניות אחרות**
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.
בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
** לאנשים שאלרגיים לפול – חשוב מאוד לשים לב האם יש רגישות לקטניות מהבר. כעקרון הפול תורבת מבקיה צרפתית אבל לא ידוע האם מינים אחרים מהבר מכילים את התרכובות הבעייתיות.
*** לתריזם – אכילת כמות קטנה של קטניות היא בטוחה. אכילה יומיומית של יותר מ2 חופנים של זרעי קטניות מאותו סוג במשך יותר מ3 שבועות עלולה לגרום ללתריזם.
אפשר לאכול אחרי בישול את התרמילים הצעירים או את הזרעים.
פירות צעירים במיוחד אפשר לאכול טריים. אפשר לאכול את הפרחים נאים.
פירות יבשים אפשר לטחון לאבקה ולהוסיף לקמח כדי לשדרג תזונתית מאפים.
בדומה לשאר הקטניות הפרי עשיר בחלבון ויטמינים ומינרלים.
נמצא שביוון , בכפרים בהם האוכלוסיה מאריכה ימים יש צריכה גבוהה של בקיה, לכן נעשו מספר עבודות כדי להבין האם בבקיה יש רכיבים מאריכי חיים. מינים שונים של בקיה נחקרו, ובכולם נמצאו תכולה גבוהה של נוגדי חימצון מסוגים שונים.
אז, גם אם עדיין לא פיענחו איך היא מאריכה חיים, היא פשוט כזאת.
בתי הגידול של בקיית הביצות הולכים ומצטמצמים ואיתם גם התפוצה שלה בארץ. חשוב מאוד לשמור עליו שלא תיכחד.