בקיה/ביקיה שעירה/ארגמנית

Vicia villosa/benghalensis

הבקיות האלה נפוצות מאוד גם בטבע וגם בישובים וממש כיף ללקט את הזרעים הטעימים שלהן.

בקיה שעירה ובקיה ארגמנית דומות מאוד במראה שלהן ואף גדלות באותן בתי גידול, שתיהן אכילות , לכן החלטתי לאחד ביניהן.

שימו לב לכללי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם צמחים אחרים דומים אבל לא אכילים.
ושימו לב להדרכת עומק בנושא קטניות הזמינה לכם במאמרים שבה אפשר ללמוד על הקטניות השונות, איך לזהות אותן ואיך לאכול אותן.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

תודה לרותי טלמור על תרומת התמונות

איפה מלקטים?

היא גדלה בשדות בור, מטפסת על גדרות, בסביבות בהם יש צומח עשבוני, בבתה אך גם בחורש.
בתי הגידול שלה משתרעים מצפון הארץ ועד המרכז. בריכוזים גבוהים יותר לאורך מישור החוף, נפוצה בעיקר בשרון.

איך מזהים?

קטניה מסועפת ורחבה חד שנתית.
העלה מנוצה ל 3-10 זוגות עלעלים מסורגים על הגבעול, ובקצהו כמה קנוקנות.
השעירות בזכותה המין קיבל את השם לא קבועה ויש פרטים לא שעירים או עם שעירות דלילה.

הפריחה: בין מרץ מאי, הפרחים בטורים צפופים של 5-30 פרחים.
הפרח פרפרני ארוך ודק בגודל 12-20 מ"מ.
בבקיה ארגמנית : עוקצי התפרחת קצרים מהעלים או שווים להם באורכם.
ובבקיה שעירה : עוקצי התפרחת ארוכים מהעלים.
כל הגבעולים שעירים.
הפרח בצבע סגול ארגמני עם גיוון לפעמים של כתמים בהירים.
הפרי: הפרי יכול להיות קירח או שעיר.

למה לשים לב?

יש שלבים בחיי הבקיה הזו שמתפתחים בה תרכובות ציאנידיות. אפשר להרגיש אותן על פי הטעם/ריח שמזכיר שקדים מרים או מרציפן.
אם טעמתם מרציפן או משהו שמזכיר שקדים, אל תילחצו. פשוט תירקו את הזרעים ואל תמשיכו לאכול וללקט מהצמח הזה. פ**לא למאכל לאנשים שאלרגים לפול או לקטניות אחרות**
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.

** לאנשים שאלרגיים לפול – חשוב מאוד לשים לב האם יש רגישות לקטניות מהבר. כעקרון הפול תורבת מבקיה צרפתית אבל לא ידוע האם מינים אחרים מהבר מכילים את התרכובות הבעייתיות.
*** לתריזם – אכילה יומיומית של יותר מ2 חופנים של זרעי קטניות מאותו סוג במשך יותר מ3 שבועות עלולה לגרום ללתריזם- תרחיש לא סביר בארצנו.

איך לאכול?

* חשוב מאוד לפני שמתחילים ללקט לוודא שלפירות אין טעם של שקדים מרים.

אפשר לאכול את הזרעים הצעירים נאים,
ואת הזרעים של התרמילים הבוגרים יותר אחרי בישול.
אפשר לאכול את הפרחים נאים.
פירות יבשים אפשר לטחון לאבקה ולהוסיף לקמח כדי לשדרג תזונתית מאפים.

מה יש בצמח?

הפרי עשיר בחלבון ויטמינים ומינרלים.
נמצא שביוון , בכפרים בהם האוכלוסיה מאריכה ימים יש צריכה גבוהה של בקיה, לכן נעשו מספר עבודות כדי להבין האם בבקיה יש רכיבים מאריכי חיים. מינים שונים של בקיה נחקרו, ובכולם נמצאו תכולה גבוהה של נוגדי חימצון מסוגים שונים.
אז, גם אם עדיין לא פיענחו איך היא מאריכה חיים, היא פשוט כזאת.

הידעתם?

הבקיה הראשונה מהמין הזה שהוגדרה היתה שעירה, ולכן המין קיבל את שמו.
אבל אחרי ההגדרה הזו התגלו בקיות דומות מאוד עם שעירות שונה אבל היה ברור שפרט לזה הן מאותו מין.
השם נשאר למרות שכבר אינו משמעותי, אך המבינים יודעים לא לצפות לשעירות.

הבקיה קושרת חנקן מהאוויר ולכן מעולה להשבחת אדמות.

תמונות:

מראה הפריחה מקרוב (צילום של רותי טלמור)

מראה הפירות השעירים (ויקימדיה Fabelfroh):

 

דילוג לתוכן