בקיה/ביקיה צרפתית

Vicia narbonensis

בקיה צרפתית היא קטניה קטנה ויפייפיה עם פריחה סגולה כהה ותרמילים שמנים וטעימים. היא מהקטניות הגדולות יותר שגדלות בטבע וחושדים שממנה תירבתו את הפול.
שימו לב לכללי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם צמחים אחרים דומים אבל לא אכילים.
ושימו לב להדרכת עומק בנושא קטניות הזמינה לכם במאמרים שבה אפשר ללמוד על הקטניות השונות, איך לזהות אותן ואיך לאכול אותן.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

היא גדלה בחורש, בבתה, במקומות בהם יש צומח עשבוני, בערבות, בשדות מעובדים וגם בקרבת האדם.
בתי הגידול שלה משתרעים מצפון הארץ ועד המרכז.

איך מזהים?

קטניה מסועפת נמוכה חד שנתית.
קל להבדיל בינה לבין מיני הבקיה האחרים : העלה מנוצה ל 2-8 זוגות עלעלים ביצתיים ברוחב 10-30 מ"מ, עם קנוקנת בקצה.

הפריחה: בין פברואר ליוני. פריחה בצבע סגול כהה-ארגמן. במקבצים של 3-6 פרחים.
הפרח גדול (מעל 2 ס"מ) בצבע סגול ארגמני מרשים ובולט.
הפרי: הפרי שעיר עם זרעים גדולים יחסית.

למה לשים לב?

יש שלבים בחיי הבקיה הזו שמתפתחים בה תרכובות ציאנידיות. אפשר להרגיש אותן על פי הטעם/ריח שמזכיר שקדים מרים או מרציפן.
אם טעמתם מרציפן או משהו שמזכיר שקדים, אל תילחצו. פשוט תירקו את הזרעים ואל תמשיכו לאכול וללקט מהצמח הזה. פ**לא למאכל לאנשים שאלרגים לפול או לקטניות אחרות**
אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.

** לאנשים שאלרגיים לפול – חשוב מאוד לשים לב האם יש רגישות לקטניות מהבר. כעקרון הפול תורבת מבקיה צרפתית אבל לא ידוע האם מינים אחרים מהבר מכילים את התרכובות הבעייתיות.
*** לתריזם – אכילה יומיומית של יותר מ2 חופנים של זרעי קטניות מאותו סוג במשך יותר מ3 שבועות עלולה לגרום ללתריזם- תרחיש לא סביר בארצנו.

איך לאכול?

אם יש לכם רגישות לפול ( G6PD ) אני ממליצה להימנע ממנה מכיוון שמשערים שממנה תרבתו את הפול. חבל לקחת סיכון מיותר.
אוכלים את הזרעים המבושלים. ניתן לאכול את הפרחים היפים.
כשהתרמילים צעירים, אפשר לאכול את הזרעים נאים.

מה יש בצמח?

הזרעים עשירים בחלבון 24-30 גרם ל100 גרם. הם מכילים גם סיבים תזונתיים המסייעים בעיכול.
מחקרים מצאו שיחסית לסויה, תורמוס, בקיה תרבותית ואפונה, הזרעים של הבקיה הצרפתית קלים לעיכול.

הפרי עשיר בחלבון ויטמינים ומינרלים.
נמצא שביוון , בכפרים בהם האוכלוסיה מאריכה ימים יש צריכה גבוהה של בקיה, לכן נעשו מספר עבודות כדי להבין האם בבקיה יש רכיבים מאריכי חיים. מינים שונים של בקיה נחקרו, ובכולם נמצאו תכולה גבוהה של נוגדי חימצון מסוגים שונים.
אז, גם אם עדיין לא פיענחו איך היא מאריכה חיים, היא פשוט כזאת.

הידעתם?

על פי מחקרים ארכיאולוגים וגנטים, מהבקיה הצרפתית תירבתו באזור שלנו את הפול שאנו מכירים בימינו.

תמונות:

מראה הפירות (צילום של גברי שיאון):

מראה הפריחה (שימו לב לפרופורציה של כף היד, העלים גדולים יחסית לקטניות):

הפריחה צפופה:

סרטון ישן על בקיה צרפתית אבל עדיין תופס:

דילוג לתוכן