בקיה/ביקיה מצויה

Vicia peregrina

בקיה מצויה היא קטניה קטנה ויפייפיה עם פריחה סגולה ותרמילים טעימים.

שימו לב לכללי הזיהוי כדי לא להתבלבל עם צמחים אחרים דומים אבל לא אכילים.
ושימו לב להדרכת עומק בנושא קטניות הזמינה לכם במאמרים (רק למנויי פרימיום) שבה אפשר ללמוד על הקטניות השונות, איך לזהות אותן ואיך לאכול אותן.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "הטעם שבטבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

גדלה בבתה, מצפון הארץ ועד צפון הנגב בעיקר בבתי גידול טבעיים אך גם בקרבת האדם.

איך מזהים?

קטניה חד שנתית המטפסת על צמחים שכנים ומגיעה עד לגובה של 60 ס"מ.
העלה מנוצה ל 6-10 זוגות עלעלים צרים ומרוחקים, ובקצהו כמה קנוקנות.
העלעלים בצורת סרגל עם קצה קטום או מפורץ.

הפריחה: בין פברואר למאי, פרחים בינוניים (5-9 מ"מ) יפהפיים בצבע סגול-לבן.
התפרחות בודדות (לא במקבץ).
המפרש סגול או כחול עם עורקים כהים והמשוטים והסירה לבנים.

הפרי: פרי קטנייתי, פחוס וקצר מכוסה שערות הדוקות.

ההבדל בין הבקיה המצויה לארץ-ישראלית: הפרחים של המצויה גדולים יותר, והתרמילים שלה שעירים בניגוד לתרמילים החלקים של הארץ-ישראלית.

למה לשים לב?

**לא למאכל לאנשים שאלרגים לפול או לקטניות אחרות**

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.
על מנת למזער תופעות לוואי, התחילו עם המינון הנמוך ביותר האפשרי ועבר בהדרגה עד למינון המלא.

בליקוט צמחים חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

** לאנשים שאלרגיים לפול – חשוב מאוד לשים לב האם יש רגישות לקטניות מהבר. כעקרון הפול תורבת מבקיה צרפתית אבל לא ידוע האם מינים אחרים מהבר מכילים את התרכובות הבעייתיות.
*** לתריזם – אכילת כמות קטנה של קטניות היא בטוחה. אך אכילת כמות גדולה של קטניות לאורך זמן עלולה לעורר מחלה הנקראת לתריזם – שיתוק של האגן. אכילה יומיומית של יותר מ2 חופנים של זרעי קטניות מאותו סוג במשך יותר מ3 שבועות עלולה לגרום לזה – תרחיש לא סביר בארצנו.

איך לאכול?

אפשר לאכול אחרי בישול את התרמילים הצעירים או את הזרעים.
פירות צעירים במיוחד אפשר לאכול טריים.

מה יש בצמח?

הפרי עשיר בחלבון ויטמינים ומינרלים.
נמצא שביוון , בכפרים בהם האוכלוסיה מאריכה ימים יש צריכה גבוהה של בקיה, לכן נעשו מספר עבודות כדי להבין האם בבקיה יש רכיבים מאריכי חיים. מינים שונים של בקיה נחקרו, ובכולם נמצאו תכולה גבוהה של נוגדי חימצון מסוגים שונים.
אז, גם אם עדיין לא פיענחו איך היא מאריכה חיים, היא פשוט כזאת.

הידעתם?

באופן נדיר, השם העברי של הבקיה דומה מאוד לשם הלטיני המדעי שלה Vicia .
מה שמוכיח שהשם שלה כנראה נלקח מאחת השפות השמיות הדומות.

תמונות:

מראה הצמח כולו:

 

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן