אזוב מצוי

Origanum syriacum

אזוב מצוי הוא צמח תבלין ומרפא טעים ומאוד עוצמתי שניתן למצוא בטבע.
האזוב שמשמש להכנת תבלין הזעתר המוכר, כמעט ונכחד פה. ולכן הפך לצמח מוגן להרבה שנים. ועכשיו, בעקבות התאוששות האוכלוסיה, הותר ליקוט מבוקר שלו. (ליקוט יתר גרם לו להיכחד מהמדינות השכנות לנו, ולכן אני מאמינה שהצעד של איסור הליקוט שלו היה הכרחי ומנע הכחדה שלו).

חשוב מאוד כשמלקטים אזוב ללקט רק את העלים ולא לקחת את הגבעולים, כי מתוך הגבעולים יתחדשו העלים בעונה הבאה.
בגלל שהוא הפך לצמח גינון פופולרי, ניתן למצוא אותו בגינות וללקט כאוות נפשכם בלי לחשוש.

פירוט נוסף (כולל מתכונים) בספר "המדריך לאוהבי טבע" שניתן להשיג מכאן.

איפה מלקטים?

את האזוב ניתן למצוא בבתי גידול טבעייים במקומות של צמחיה נמוכה (שיחים נמוכים וגבוהים), וגם בגינון הציבורים והפרטי.

איך מזהים?

האזוב הוא צמח רב שנתי שמחליף בגדים כל עונה.
בחורף יש לו עלים אפרפרים ורחבים יותר בצורת ביצה. ובקיץ העלים הם קטנים וצרים יותר. העלים של האזוב בגינות נראים כמו עלי החורף כל השנה.
האזוב מגיע לגובה של 40 ס"מ.
לרוב בבני משפחת השפתניים הגבעול הוא מרובע. אך האזוב הוא יוצא הדופן כאן – הגבעול שלו כמעט עגול.

פריחת האזוב באביב ובקיץ בפרחים קטנים ולבנים. הם מסודרים בקרקפות של כמה פרחים יחד. הפרח שפתני כשהשפה התחתונה מפוצלת ל3 אונות.

למה לשים לב?

אין להשתמש בכמויות גדולות של אזוב בהריון.

אל תאכלו צמחים אלא אם אתם לגמרי בטוחים בזיהוי שלהם: שאתם מנוסים בליקוט, מלווים על ידי איש מקצוע ועברתם על כל פרטי הזיהוי והתמונות ווידאתם שהצמח מתאים לכולם.
הליקוט הוא על אחריותכם המלאה.
חשוב לוודא שאינכם רגישים/אלרגים לצמח.

בליקוט אזוב חשוב מאוד לוודא שאתם מלקטים במקום נקי: שלא רוסס או זוהם בכל דרך אפשרית.
לזיהוי מקומות בעייתיים ופתרונות נפוצים – חפשו מאמר הכולל גם סרטון בנושא במאמרים.

איך לאכול?

האזוב הוא עלה עם טעם מדהים, עם המון ארומה נפלאה שיוצרת תחושה אדמתית ומרעננת.
אפשר לשלב את העלים הטריים שלו בסלטים ורטבים.
אפשר לייבש את העלים ולהכין מהם את תבלין הזעתר (אבל זעתר אמיתי שעשוי מאזוב, פירות אוג הבורסקאים ופירות אלה קלויים).
אפשר לשתות חליטות מעלי אזוב.
מומלץ לשלב אותו בבישולים מרקים, תה בעונת החורף.

הכינו ממנו שמן תשרית (יש במתכונים הסבר איך להכין שמן תשרית דומה מטיון דביק), והשתמשו בו: למריחה חיצונית על הריאות במצבי גודש, ליחה ושיעול. אפשר להשתמש בשמן הזה גם באזור הבטן למצבי נפיחות, כאבים ועצירות, מרחו אותו על המצח והאף במצבי סינוסיטיס,

מה יש בצמח?

באזוב יש מגוון חומרים אנטיספטים חזקים מאוד מקובל להשוות אותו לאנטיביטיקה מבחינת העוצמה שלו (לא מחליף ייעוץ רפואי כמובן).
לכן משתמשים בו למניעה וטיפול של בעיות במערכת העיכול וגם הנשימה.
בעצם, לכל מחלות החורף של הילדים, בין אם זה השילשולים ובין אם זה השפעות, הוא צמח אחד שעוזר לכולם.

כדאי לשלב אותו באוכל שלנו בבוקר כי יש לו השפעה מרעננת, פותחת ומעוררת כך שאתם פותחים את הבוקר שלכם בטוב.
מאוד קל לתת אותו לילדים למאכל – כתבלין בתוך ממרחים, בתוך מאפים, ואפילו כתיבול לסלט. הוא ממש ממש טעים.

השמנים האתרים שלו מכילים בעיקר טימול וקרבקרול, שבזכותם הוא אנטיספטי ומסייע למערכת העיכול והנשימה.

הידעתם?

שלמה המלך כתוב עליו שיכל לדבר עם הכל מהאזוב אשר בקיר ועד הארז בלבנון.

תמונות וסרטונים:

מראה פריחת האזוב: (צילומים דוד רוזנבלט)

מראה הענף מהצד:

 

למה אתם רוצים לקחת איתכם אזוב לטיסה:

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

דילוג לתוכן