אוג הבורסקאים (סומאק)

Rhus coriaria

בימי קדם שימש אוג הבורסקאים בתעשיית עיבוד העורות. הוא שימש למניעת ריקבון ונתן לעור גמישות ועמידות לאורך זמן. כיום אנחנו משתמשים בו להכנת תבלין חמצמץ שנקרא סומאק.
אבל כשתטעמו אוג בפעם הראשונה תרגישו כמה הוא מיוחד – מרגיש כמו סוכריות קופצות על הלשון.

איפה מלקטים?

בחורש המקומי, באזורים הרריים בגולן, בחרמון, בגליל, בכרמל, בשומרון וביהודה, לעתים גם בקרבת יישובים.

איך מזהים?

שיח או עץ נשיר נמוך, שעיר ולא קוצני, אוהב שמש.
העלים מסורגים על הגבעול.
העלה מנוצה, העלעלים רכים, שעירים, משוננים, ערוכים ב-3–7 זוגות ועלה יחיד בקצה (מספר לא זוגי של עלעלים).
קל לזהותו לפי אשכולות הפרי, כנראה בתמונה.
הפירות נראים כענבה קטנה פחוסה, בהבשלה צבעה אדום-חום. הפרי הבשל שעיר ודביק.

למה לשים לב?

הפירות מבשילים מיולי עד נובמבר.
שערות קטנות על ציפת הפרי מפרישות נוזל חמוץ וטעים.

איך לאכול?

מן האוג מכינים את תבלין הסומאק, המשתלב היטב בסלטים: מייבשים את הפירות וטוחנים אותם במטחנת תבלינים עד שהציפה נפרדת מהזרעים. את הזרעים זורקים ואת הציפה המתפוררת מעבירים דרך מסננת דקה.
את הזרעים אפשר לאכול לפני הארוחה כדי לעורר תיאבון.
להכנת לימונדה ורודה, מבשלים את הפירות במים במשך כחצי שעה (אפשר לעשות בהם שימוש חוזר). אם מערבבים דבש לתוך החליטה (לאחר שהתקררה) מתקבל סירופ לשיעול והורדת חום.
חשוב לייבש את הפרי אם לא משתמשים בו מיד.

מה יש בצמח?

עשיר בויטמין C, אנטי דלקתי ואנטי פטרייתי.
עשיר בנוגדי חמצון המנטרלים רדיקלים חופשיים.
בריא למערכת העיכול ומנקה את דרכי השתן.
מעורר תיאבון.

הידעתם?

תמונות וסרטונים:

מראה צמרת העץ מרחוק:

שימו לב לצורת העלים המיוחדת: (ולצבע של הפירות הבשלים – בורדו)

סרטון לייב שעשיתי על אוג הבורסקאים והכנת סומאק ניתן למצוא כאן.

איכויות מרפא:

[המשך התוכן זמין לצפיה רק ל מנוי פרימיום. אם יש לכם מנוי, בצעו התחברות בלחיצה על כפתור ההתחברות למטה. אם תרצו לרכוש מנוי, לחצו על חנות הספרים בתפריט למטה ורכשו מנוי. ]

 

מתכונים שמשתמשים באוג הבורסקאים:

אורז עם עלי גפן (לממהרים)

 

דילוג לתוכן